Branche-overschrijdende M&A - toegang tot een vijver vol nieuwe kansen

Lees het artikel :

Fusies en overnames worden erkend als een effectieve route naar groei en een doeltreffend middel om strategische koerswijzigingen te realiseren. Nu het stof van de Covid-19-pandemie is neergedaald, ontstaan er nieuwe M&A kansen: bedrijven steken branchegrenzen over om nog meer synergievoordelen te behalen.

Shift in corporate strategie

Uit recent onderzoek van EY blijkt dat een groot deel van het vertrouwen in toekomstige transacties wordt ondersteund door een verschuiving in bedrijfsstrategie. Bedrijven die de pandemie hebben overleefd, hebben hun bedrijfsmodellen aangepast aan een ander (vaak uitdagend) landschap. Zo zijn er moeilijke keuzes gemaakt en is er kritischer gekeken naar de bedrijfsactiviteiten. De coronacrisis heeft er volgens EY voor gezorgd dat knopen sneller worden doorgehakt en fundamentele aspecten van de bedrijfsvoering ter discussie worden gesteld. Dit heeft geleid tot de verkenning van nieuwe sector- en grensoverschrijdende kansen waardoor grenzen tussen verschillende branches vervagen en sectoren naar elkaar toe groeien.

Sectorgrenzen vervagen

Het naar elkaar toe groeien van sectoren is geen nieuw fenomeen en met name digitale disruptie heeft de afgelopen decennia tot enorme veranderingen en innovaties geleid. Als Apple in de jaren 2000 bijvoorbeeld niet over de industriële grenzen heen was gestapt om gevestigde telecomleverancier Nokia uit te dagen, dan had de smartphone misschien nooit bestaan. In een recenter voorbeeld heeft in de autobranche een soortgelijke geleidelijke transformatie plaatsgevonden. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie, machine learning en digitale interfacetechnologie zijn voertuigen steeds vaker uitgerust met technologie die zowel met de passagiers als met hun omgeving kunnen communiceren, van digitale assistentie tot systemen die waarschuwen voordat er een aanrijding plaatsvindt. Maar deze convergentie tussen sectoren gebeurt niet enkel op technologisch vlak. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen rond ‘functionele voeding’, waarbij de voedingsindustrie en de grote farmaceutische bedrijven steeds meer op elkaars grondgebied opereren.

Het verschil zit hem vandaag de dag in de intensiteit en de omvang van de veranderingen. Volgens recent onderzoek van PwC, The Unstoppable Convergence Of Industries, is de huidige golf van disruptie ‘anders dan we ooit eerder hebben gezien’, en treft het sectoren over de hele linie. Digitalisering heeft geleid tot een vervaging van de grenzen tussen traditionele industrieën. Dit stimuleert een nieuwe generatie bedrijven, die ogenschijnlijk ongerelateerde industrieën betreden en industrieconventies uitdagen die al tientallen jaren van kracht zijn. Volgens PwC is het aantal nieuwkomers op de markt nog nooit zo hoog geweest als in de afgelopen twintig jaar.

Deze megatrends, in combinatie met de ingrijpende strategische reset die de meeste bedrijven tijdens de pandemie hebben doorgevoerd, hebben de waarde benadrukt van een flexibel bedrijfsmodel met producten en diensten die kunnen worden aangepast aan het veranderende bedrijfslandschap. Gezien de uitdagingen en ontwikkelingen van de afgelopen 12 maanden is het begrijpelijk dat bedrijven huiverig zijn voor de tijd en de risico's die gepaard gaan met het intern ontwikkelen van nieuwe business units. Daarom zullen sector- en grensoverschrijdende transacties steeds centraler gaan staan in de bedrijfsstrategie.

Deze trend zal leiden tot een blijvende toename in vraag en een impuls geven aan de algehele groei van alle sectoren, voorspelt PwC. Gevestigde bedrijven komen in een minder gunstige positie als ze niet bijtijds meesurfen op deze trend. Terwijl in het verleden de motieven voor sectoroverschrijdende samenwerking vooral gericht waren op innovatie, worden ze nu gezien als essentieel om mee te blijven doen en synergieën te benutten, van digitale vooruitgang tot duurzaamheidskaders.

Alternatieve deals winnen aan populariteit

Het aantal fusies en overnames stijgt, zowel met betrekking tot conventionele M&A als via alternatieve transacties zoals joint ventures, strategische allianties en corporate ventures. Volgens BCG is het echter vooral het gebruik van alternatieve dealvormen dat door de crisis in een stroomversnelling is geraakt.

De redenen voor het gebruik van alternatieve dealvormen zijn breed, waarbij veel van de door BCG ondervraagde partijen “risicodeling” of “het opdoen van ervaring” als belangrijkste drijfveren noemen. Alternatieve deals voldoen niet alleen aan specifieke behoeften, maar zijn volgens BCG “een essentieel en geavanceerd onderdeel van het arsenaal van dealmakers” geworden.

Waardecreatie zonder grenzen

De concurrentie op het gebied van private equity neemt toe. Wie over de traditionele bedrijfsgrenzen heen durft te zoeken naar mogelijkheden om waarde toe te voegen, komt als beste uit de bus. Succesvolle fusies en overnames vereisen vandaag de dag een voortdurende en systematische zoektocht die steeds meer gericht is op een ‘outside-in perspectief’; het proactief uitbreiden van bestaande capaciteiten in de context van het bredere ecosysteem – niet alleen de sector waarin het bedrijf actief is. Het gebruik van een tool als Dealsuite, gespecialiseerd in meerdere sectoren en dekking in 42 landen, maakt een dieper inzicht in potentiële transactiepartners mogelijk. M&A professionals krijgen toegang tot de volledige markt, en alle soorten deals van minderheidsbelang tot 100%. Dankzij het matching-algoritme kunnen potentiële partners binnen enkele minuten worden gescreend en beoordeeld, zodat u zeker kunt zijn van de relevantie.

Gewapend met de juiste data en een volledig overzicht van de mogelijkheden, kunt u snel en besluitvaardig handelen wanneer de optimale deal zich voordoet.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen

Vergroot uw netwerk. Vind meer deals

book a demo.