De M&A wereld is al lang niet meer de apenrots

Lees het artikel :

Het beeld van de overnamewereld loopt vaak nogal achter op de dagelijkse praktijk. Als we (een aantal) Netflix-series moeten geloven, is het nog steeds een klassieke apenrots, waar mannen met net iets te grote ego’s de dienst uitmaken. Een grote tegenstelling met de moderne M&A dienstverlening zoals we die in Nederland kennen. Want hier gaat het niet alleen om ‘het grote en snelle geld’ en zijn het ook zeker niet meer alleen mannen die de dienst uitmaken. Hoe het dan wel zit? Dat vragen we aan twee vrouwen die hard aan de weg timmeren in M&A.

Onbekend maakt onbemind?

Merel Smink is 28 en werkt nu dik vier jaar als M&A specialist bij Marktlink. Ze is slechts één van de negen vrouwelijke M&A specialisten , op een team van 180 mensen. Toch ziet ze de M&A wereld, zoals zij die kent door Marktlink, zeker niet als een ouderwetse mannenwereld. “Het gebrek aan vrouwen komt denk ik eerder door het idee ‘onbekend maakt onbemind’.  Vrouwen lijken, om wat voor reden dan ook, minder snel genegen om zich in M&A te verdiepen.” Dat was voor haarzelf in eerste instantie ook het geval.

Voordat Merel bij Marktlink aan de slag ging, studeerde ze aan de Hogere Hotelschool. “Een mooie opleiding waar je in ieder geval leert wat dienstverlening is. Dat komt me in mijn huidige werk erg goed van pas.” Na haar studie was Merel zeker niet specifiek geïnteresseerd in M&A. Haar interesse  werd gewekt doordat ze werd benaderd om in de M&A aan de slag te gaan, . “Ik had er nog niet bij stilgestaan dat de overnamewereld ook een optie voor mij zou zijn. Dus ik ben me er in gaan verdiepen. Tijdens het gesprek liep ik helemaal warm voor M&A én de visie van Marktlink.”

Perfecte mix van finance, ondernemen en service

Wat Merel betreft is de huidige M&A-wereld al lang niet meer het harde mannenbolwerk van tien of vijftien jaar geleden. Dat beeld past niet meer bij de huidige praktijk. “Als het imago nu eens iets bijgesteld zou worden naar hoe het er nu werkelijk aan toe gaat, dan zouden er misschien ook meer vrouwen spontaan aankloppen?” vraagt Merel zich af.

Het werk binnen de M&A-praktijk heeft juist alle ingrediënten voor mensen (mannen én vrouwen) die finance interessant vinden, maar ook geïnteresseerd zijn in ondernemen en daarbij top service willen verlenen. “Ja het is prestatiegericht, maar ik loop graag een stapje harder om ervoor te zorgen dat een onderneming wordt overgenomen door de juiste partij. Het gaat bij veel ondernemers om hun levenswerk.”

Verder ziet Merel ook dat het niet alleen maar draait om prestaties. Mensen worden bij Marktlink juist gemotiveerd om in de wat rustigere periodes (die er ook zeker zijn) wat gas terug te nemen. “Dat is dé manier om in balans te blijven,” vindt ook Merel. “Er zijn momenten dat het druk is en dat we op scherp staan, maar op andere momenten is er weer voldoende ruimte om andere dingen te doen dan alleen werken.”

Zwangerschapsverlof, pappadagen en een bonus?

Maar wat gebeurt er als je zwanger bent en midden in een overnametraject met verlof gaat? Merel heeft daar ook over nagedacht. “Een zwangerschap en het bijkomende verlof zijn lastig te timen natuurlijk. Een goede afstemming met klanten en collega’s is dan zeker van belang, maar dat geldt volgens mij voor veel banen in veel sectoren”

Het HR team gelooft in beleid ontwikkelen samen met de collega’s wie het aangaat. Een beleid waarbij de manager of partner met een gerust hart op zwangerschapsverlof kan gaan. Waardoor een carrière binnen de M&A als vrouw veel mogelijkheden biedt. Momenteel werken ze aan een beleid dat voordelen biedt aan zowel degene die met verlof gaat, als haar vervanger. De bonus wordt eerlijk verdeeld, zonder dat één van beiden er in inkomsten op achteruit gaat. Ook wordt er gekeken naar contracturen. En uiteraard geldt dit ook voor de mannelijke collega’s.

“Balans vinden wij heel belangrijk”, aldus Petra Wijnholds, International Talent Acquisition Manager bij Marktlink. Wij hebben onbeperkt vakantieverlof ingevoerd, sturen op output en vrijheid. Ook bieden we toegang tot een platform waar medewerkers anoniem terecht kunnen met zowel werk- als privé-gerelateerde vragen.“

“Het werven van M&A talent kan een uitdaging zijn. Juist omdat er een vertekend beeld bestaat. Ik denk dat elke M&A organisatie zich daar bewust van moet zijn. Wanneer je iedereen een gelijke kans wilt geven én geen talent wilt verliezen, moet je absoluut blijven faciliteren in arbeidsvoorwaarden. Niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen die bijvoorbeeld ouderschapsverlof willen opnemen. Het was in de M&A van vroeger misschien niet echt denkbaar, maar tegenwoordig is ouderschapsverlof voor moeder én vader heel normaal.”

Quota en stigma

Zowel Petra als Merel hebben niet het idee dat ze als vrouw een uitzonderingspositie hebben, of zouden moeten hebben, in de M&A-wereld. Ze doen gewoon hun werk, net als anderen. “Meer genderdiversiteit zou wel beter zijn natuurlijk, want dan heb je een team dat veel meer een afspiegeling is van de maatschappij,” vindt Petra. Ook Merel onderschrijft dat: “Het is ook prettig voor onze klanten, die hebben nog meer keuze in welke M&A-specialist het beste bij hen past.” 

Maar hoe zorg je er dan voor dat meer vrouwen de M&A ontdekken? Volgens Merel is dat onder andere een kwestie van het stigma veranderen dat aan de overnamewereld plakt. “We mogen best laten zien hoe ontzettend interessant het werk is dat we doen. Zo komen de mensen die we nodig hebben, vrouwen én mannen, zelf naar ons toe.”

Ook Petra vindt dat de beeldvorming rond M&A nog niet helemaal parallel loopt met de praktijk. “Maar het lijkt me niet nodig om een vrouwenquotum in te stellen. Ondanks dat ik met heel veel plezier vrouwelijke sollicitanten begeleid en daar echt blij van word, gaat het altijd om het talent.

Een combinatie van de beste match met de functie waarbij we ook kijken of we het juiste carrièrepad kunnen bieden. Wij selecteren iedereen op partnerpotentieel om iedereen dezelfde kansen te kunnen bieden.”

New call-to-action

Gerelateerde artikelen