ESG is (veel) meer dan een verplicht nummer in M&A

Lees het artikel :

Het voelt voor sommige organisaties nog steeds als een verplicht nummer om gegevens te verzamelen in het kader van ESG. Maar in de praktijk blijkt juist dat deze gegevens heel bruikbaar zijn: ze bieden enorm veel inzichten in interne bedrijfsprocessen en die zijn waardevol, ook voor M&A-trajecten.

Hoe deze zogenaamde ESG due diligence in de praktijk werkt en welke kansen er liggen, vertelt Matthias Havenaar van internationaal accountants- en adviesbureau Baker Tilly.

Juist heel belangrijk voor organisaties die dit nog niet gewend zijn

Wat Havenaar betreft is het glashelder: de ESG-data vormen voor iedere organisatie een raamwerk om niet-financiële kansen en risico’s te managen. “ESG is eigenlijk een paraplu waaronder veel verschillende disciplines vallen, van HR tot governance, tot en met milieubelasting. Zeker bij M&A trajecten kan dat waardevol zijn, want je ziet direct hoe volwassen een potentiële overnamekandidaat is qua beleid en of de interne processen op orde zijn.”

De ene organisatie omarmt de ESG-criteria wat makkelijker dan de andere, ziet Havenaar. “Bij veel zorgorganisaties zit het bijvoorbeeld al in het DNA om zoveel mogelijk data-inzichten te verzamelen. Alleen zo kunnen er veilige processen worden ingericht in risicovolle processen. Maar kleinere mkb-organisaties hoeven aan lang niet zoveel regels te voldoen, dus zij zijn het verzamelen van dit soort data vaak niet gewend. Toch kunnen ESG-data bij een M&A-proces heel belangrijk zijn – juíst voor die kleinere mkb-organisaties."

ESG-data maken het verschil

Baker Tilly is vooral gericht op het mkb en begeleidt in die categorie ook vaak overnamedeals. Daar valt op ESG-vlak een ding op wat Havenaar betreft: “In Europa wordt ESG-data vooral geassocieerd met wet- en regelgeving zoals de CSRD. Maar dat soort verplichte rapportages is alleen van toepassing op grotere bedrijven; de categorie waar veel overnemende partijen onder vallen. De overnamekandidaten zijn daarentegen vaak veel kleiner en hoeven niet verplicht te rapporteren. Zij hebben dan ook vaak veel minder ESG-data voorhanden, die wel heel erg nuttig en soms zelfs noodzakelijk kunnen zijn voor een goede deal.”

Voor strategische partijen – die een mkb-klant overnemen om bijvoorbeeld marktaandeel of capaciteit uit te breiden – is het bij een overname van belang dat organisaties zo efficiënt mogelijk op elkaar aansluiten. Het is daarom sowieso aan te raden dat potentiële overnamekandidaten hun ESG-data op orde hebben voor zoveel mogelijk inzicht in de bedrijfsprocessen. Ook na de deal kan het enorm helpen bij het samenvoegen van de organisaties. “Het heeft dus absoluut invloed op de aantrekkelijkheid van een  overnamekandidaat wanneer de ESG-data op orde zijn” stelt Havenaar.

Vergeet de (donker-)groene fondsen niet, want er wordt goed gekeken

Een andere, zeker niet onaanzienlijke, categorie overnamepartijen zijn de zogenaamde artikel 8 (lichtgroene) en 9 (donkergroene) fondsen. Deze fondsen investeren alleen onder bepaalde (ESG) voorwaarden binnen de kaders van de SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation). Het doel van dit type fondsen is om zo duurzaam mogelijk te beleggen. Ook hier geldt dat het een overnamepartij veel aantrekkelijker maakt als alle ESG-data voorhanden is. 

“Er is simpelweg meer kapitaal beschikbaar als ook kleinere overnamekandidaten voldoen aan ESG-criteria,” vertelt Havenaar. “Dit is een van de redenen waarom wij een eigen ESG Due Diligence proces hebben ontwikkeld bij Baker Tilly Corporate Finance. Een goed ESG due diligence biedt kaders en vergroot de kansen op een mooie match.” Ook via platforms als Dealsuite worden dit soort criteria meegenomen, vertelt Havenaar:  “Elke week, tijdens ons groepsoverleg, bespreken we de deals in de markt. Bij veel deals van de afgelopen tijd zien we dat ESG due diligence een rol speelt, dus dit zou ik zeker in overweging nemen bij het doen van een deal.”

Kom hier in contact met Matthias Havenaar van Baker Tilly Corporate via Dealsuite.

Nog geen lid? Start vandaag nog uw gratis proefperiode en ontdek hoe u kunt profiteren van Dealsuite.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen