MBI's: een steeds populairdere route naar bedrijfseigendom

Lees het artikel :

Steeds meer ondernemers worden voor het eerst CEO door bestaande bedrijven te kopen en op te schalen. In plaats van een startup vanaf de grond op te bouwen, kunnen getalenteerde ondernemers via het MBI-model kapitaal aantrekken en bedrijven overnemen die al een gevestigde marktpositie hebben. Zo wordt de weg naar bedrijfseigendom een stuk sneller en minder riskant.

"Je ziet vaak ondernemers met een geweldig idee, die ergens heel goed in zijn of die iets net iets anders hebben aangepakt, en hun bedrijf is daardoor gegroeid. Maar dat houdt niet persee in dat ze ook echt goed zijn in ondernemen," stelt Carl Lundberg, partner bij Gerald Edelman, het in Londen gevestigde accountants- en advieskantoor. "Bij MBI’s is het precies andersom: het concept en de markt hebben zich al bewezen, en jij brengt het zakelijk inzicht en de ondernemingsdrang in om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen."

MBI-deals zijn in de VS al een gevestigde tak van private equity en zijn de afgelopen tien jaar enorm gegroeid. PE's zien inmiddels niet alleen het potentieel van het model, maar hebben ook de nodige kennis, steun en vooral financiering om de deals uit te voeren. Het 20-koppige transactieteam van Lundberg bij Gerald Edelman besteedt ongeveer 80% van hun tijd aan due diligence, waarvan nu ongeveer 70% gericht is op MBI-transacties.

Waarom kiezen ondernemers een MBI boven een startup?

Het grootste voordeel is minder risico. Slechts 1 op de 10 startups overleeft. Startups mislukken het vaakst door een niet-levensvatbaar bedrijfsmodel en slecht management. Startups moeten de markt verstoren, en daarom gaat de aandacht vaak eerst uit naar innovatie en pas daarna naar het bedrijfsmodel. MBI's nemen daarentegen een werkend bedrijfsmodel en infrastructuur en voegen daar het innovatieve denken en de gedrevenheid van de ondernemer aan toe om meer waarde te creëren.

Wat maakt MBI's anders dan traditionele private-equityinvesteringen?

Eén van de belangrijkste verschillen is het financieringsecosysteem dat zich heeft ontwikkeld om talentvolle ondernemers toegang te geven tot MBI-eigendom. Het is persoonlijker en concentreert zich op een kleinere groep investeerders die de ondernemer steunen om een bestaand (maar nog steeds bewezen) project naar een hoger niveau te tillen. De zoeker draagt meer verantwoordelijkheid, blijft na de acquisitie deel uitmaken van het bedrijf en krijgt steun en begeleiding van de investeerders.

"Er staat veel op het spel, dus die risicobereidheid heb je echt nodig," legt Lundberg uit. "Maar je hebt ook een stuk meer flexibiliteit. Een private-equityfonds zal specifieke criteria hebben voor de deal. Als je daarbuiten valt, wordt het lastig. Bij zoekfondsen kun je makkelijker teruggaan naar investeerders om opties te bespreken."

Overnames van een bestaand bedrijf werken grotendeels volgens dezelfde principes. Voor investeerders biedt een aantrekkelijke 'zoeker' een relatief eenvoudige route naar een private-equityinvestering. En gezien de aard van de meeste overnamemogelijkheden (vaak kleinere (familie)bedrijven en babyboomers met opvolgingsproblemen) is de omvang van de investering meestal kleiner dan bij traditionele private equity's.

Hoe worden MBI's gefinancierd?

Er zijn drie soorten zoekfondsen waarmee MBI's normaal gesproken worden gefinancierd:

Traditionele zoekfondsen: Acquisitie-ondernemers vinden en gaan in gesprek met een groep investeerders voordat ze op zoek gaan naar potentiële targets. Er wordt geld opgehaald om zowel de zoekfase als de overname te financieren.

Zelf-gefinancierde zoekers: Gebruiken hun eigen tijd en geld om een target te vinden voordat ze investeerders benaderen voor financiering om de deal rond te krijgen.

Zoekfondsen met één sponsor: Halen geld op bij één investeerder, waarbij de zoeker zodra een target is gevonden vaak samen met die sponsor investeert.

Hoe identificeer je het juiste bedrijf?

Bij een typisch MBI-zoekproces wordt gekeken naar drie belangrijke criteria: bedrijfskenmerken, branche en geografie. De targets zijn over het algemeen bedrijven die cash genereren, met terugkerende inkomsten en die al zo'n tien jaar (of vaak langer) actief zijn. Het zijn stabiele bedrijven die weliswaar winstgevend zijn, maar waar meer potentie in zit. Zoekers kunnen dus zorgen voor frisse inzichten en modernisering.

"Het zijn meestal geen sexy bedrijven; de meer alledaagse kant van de sector. Dus bijvoorbeeld geen tech daar zouden deze kenmerken moeilijker te vinden zijn," legt Lundberg uit. Veel van de klanten van Gerald Edelman zoeken bijvoorbeeld in de lichte industrie en de productiesector. Recente deals bestonden ook uit buyside-ondersteuning bij de overname van een chemiebedrijf, kinderwagenleverancier en trainingsaanbieder.

Een branchefocus (en expertise) kan helpen om potentiële targets sneller te evalueren en jezelf in een competitief acquisitieproces te onderscheiden. Een geografische focus helpt ook om de kandidaten te filteren. Maar de zoektocht versmallen kan ook ernstig beperkend zijn.

"Als je in meerdere sectoren zoekt naar een positieve kasstroom en laaghangende vruchten qua groei, maakt dat je zoektocht een stuk makkelijker," verklaart Lundberg. "Op het moment dat je andere branches wegstreept, wordt de kans dat je het bedrijf vindt dat aan al je eisen voldoet daarmee natuurlijk ook kleiner."

Dealflow

Maar waar vind je die kansen? Zorgen voor een robuuste pijplijn aan deals is vaak een van de meest uitdagende aspecten van MBI's. Tegelijkertijd is die pijplijn juist essentieel voor succes en heeft het een aanzienlijk effect op de tijd die nodig is voor een deal. Zoekers benaderen doorgaans duizenden bedrijfseigenaren voordat ze het target vinden dat ze uiteindelijk overnemen. Zoals de onderstaande grafiek laat zien, duurt een typische zoekfase gemiddeld twee jaar.

Typisch MBI-proces:

5 stappenplan-NL

Hoewel een volledig eigen dealflow ideaal zou zijn, is dit in de praktijk ontzettend moeilijk te bereiken en al helemaal in de nodige hoeveelheid. Nu zelf-gefinancierde zoektochten toenemen, wordt de afhankelijkheid van inkomende dealflow nog groter. Gerald Edelman gebruikt bij zijn opdrachtgevers het M&A-platform van Dealsuite om dit proces te ondersteunen.

"Voor een groot genoege pijplijn is een regelmatige en uitgebreide lijst van potentiële targets om naar te kijken ontzettend nuttig," geeft Lundberg aan. "Met Dealsuite kun je de filters instellen geografische locatie, grootte, enzovoort en je krijgt vervolgens meteen een e-mail met een lijst van bijvoorbeeld 19 nieuwe projecten die overeenkomen met je opgeslagen zoekopdrachten, die je vervolgens relatief snel kunt bekijken."

Door de voorzichtigere verkoopmarkt is de concurrentie voor deals groot. Het vinden van de juiste deal is een uitdaging, dus alles wat hierbij helpt is van onschatbare waarde.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van MBI? Neem dan contact op met het Gerald Edelman team. Nog geen klant? Boek een vrijblijvende demo in en ontdek hoe u kunt profiteren van Dealsuite.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen