Het netwerk van corporate M&A teams is niet eindeloos (tenzij…)

Lees het artikel :

Een gezonde financiële positie en een duidelijke groeiambitie zijn de perfecte ingrediënten voor een M&A strategie. Maar het traditionele netwerk is niet eindeloos. Erik Cornelissen van Cliq Digital legt uit hoe hij met Dealsuite een manier gevonden heeft om interessante overnamekandidaten te spotten buiten het ‘klassieke’ corporate netwerk.

Een duidelijke groeistrategie

CLIQ Digital heeft een gezonde financiële positie. “Eerst bereik creëren en dan pas geld verdienen, zoals bijvoorbeeld Netflix doet, dat zit niet in ons DNA ,” vertelt Erik Cornelissen, Director M&A. “Vanuit onze kennis en ervaring met mobiel entertainment hebben we een strategie ontwikkeld waarbij we elke euro die we investeren in marketing, binnen 6 maanden terugverdienen.”

De pakketten die CLIQ Digital nu aanbiedt zijn gericht op de massamarkt. Mensen kunnen bij CLIQ Digital naast een single-content pakket een multi-content pakket afsluiten met een geselecteerd aanbod aan streaming content in vijf verschillende categorieën (film, audioboeken, muziek, sport en cloud games). “Wanneer je voor al deze diensten een los abonnement afsluit, betaalt een gemiddeld huishouden zo’n 80 á 90 euro per maand. Met onze propositie zijn die kosten een stuk lager.”

M&A strategie: snel schakelen vanuit een gezonde financiële positie

De M&A strategie van CLIQ Digital is er vooral op gericht om diensten uit te breiden wat betreft content of geografisch, maar altijd met financiële groei in het achterhoofd. “Het begint bij ons altijd vanuit de business,” vertelt Cornelissen. “We maken vrijwel geen eigen producties, we zijn puur gericht op het aanbieden van content middels een voordelige en gecombineerde dienst. Dat betekent dat we overnamepartijen zoeken met een bestaande subscriber base of een bepaalde marketing expertise zoeken voor onze zakelijke doelstellingen.”

Naast de duidelijke groeiambitie is vooral de gezonde financiële positie van CLIQ Digital een belangrijk ingrediënt van de M&A strategie. “Als er een interessante overnamekandidaat op ons pad komt, kunnen we snel schakelen. Dat geeft ons een voorsprong op andere geïnteresseerde partijen,” vindt Cornelissen.

Ondertussen houdt het M&A team van CLIQ Digital rekening met een aantal trends die ze zien in de markt, zoals:

➔ Digitale media is voor iedereen; niet alleen jongeren, maar ook oudere doelgroepen stappen over van lineair, naar non-lineair consumeren van entertainment.
➔ Steeds meer huishoudens hebben meerdere streaming-abonnementen
➔ Traditionele advertentiemodellen staan onder druk, tenzij ze goed getarget zijn. AVOD-modellen (advertising-based video on demand) worden steeds populairder in de Verenigde Staten en Europa.
➔ Constante veranderingen in de markt vergroten het belang van programatic M&A.

Verder kijken dan het eigen netwerk

Voor het identificeren van nieuwe intiatieven, kan het traditionele netwerk van klassieke tv- en productiemaatschappijen van waarde zijn. “Ik heb zelf ook een achtergrond in die wereld,” vertelt Cornelissen. “Een deel van wat wij doen is op basis van het klassieke netwerk en je ziet dat contentpartijen als Disney, Warner, Endemol en Talpa elkaar nog heel goed weten te vinden. Toch zijn we ervan overtuigd dat er nog veel onbenutte kansen liggen buiten de traditionele media. Daarom vinden we het belangrijk om het vizier open te houden. Daarvoor gebruiken we Dealsuite.”

Naast de netwerkcontacten heeft het M&A team van CLIQ Digital ook eigen researchers die actief op zoek gaan naar nieuwe kansen. “Daarbij gebruiken we ook Dealsuite en dat is een verlengstuk van ons vertrouwde netwerk dat we niet meer zouden willen missen,” merkt Cornelissen op. “Dagelijks krijg ik meldingen van Dealsuite en dan weet ik wat er speelt. Zelf heb ik ondertussen ook een pitch uitstaan, zodat partijen die ons nog niet kennen, zien wat we zoeken. Op deze manier hebben we een zo compleet mogelijk beeld van de markt én vinden we partijen die we anders misschien niet, of niet zo snel, hadden opgemerkt. Hiernaast merk ik dat wij nu zelf ook vaker worden benaderd voor acquisitie mogelijkheden. Dus ook voor een corporate partij is Dealsuite een hele nuttige toevoeging.”

Binnen de sector van streamingdiensten is CLIQ Digital een van de grotere partijen:
➔ Het bedrijf is actief in meer dan 30 landen en heeft zo’n 130 mensen in dienst met 32 verschillende nationaliteiten.
➔ Het hoofdkantoor van CLIQ Digital staat in Düsseldorf en verder wordt er geopereerd vanuit Amsterdam, Londen, Parijs, Barcelona, Toronto en Florida.
➔ Op de beurs van Frankfurt staat CLIQ Digital genoteerd sinds 2005 (ISIN DE000A0HHJR3).
➔ De eerste activiteiten van CLIQ Digital bestonden uit het aanbieden van mobiele diensten (voorafgaand aan de introductie van de smartphone) zoals ringtones en spelletjes.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen

Vergroot uw netwerk. Vind meer deals

book a demo.