Hoe M&A-technologie uw capaciteitstekort oplost

Lees het artikel :

Tekort aan personeel? Optimaliseer uw M&A-proces met Dealsuite. Dan speelt u een stuk efficiënter in op wat uw klant nodig heeft.

In de nasleep van de coronapandemie zien veel bedrijven zich geconfronteerd met een gebrek aan gekwalificeerd personeel. Om het gat op te vullen, kiezen sommige van hen voor fusies en overnames.

Deze ‘acquihiring'-strategie wordt vooral veel ingezet in de gezondheidszorg en de IT-branche. In deze branches is de vraag naar gekwalificeerd personeel uitzonderlijk hoog en komen capaciteitstekorten veel voor.

Volgens Mercer kampt 98% van alle bedrijven met een aanzienlijk capaciteitstekort. Uit onderzoek van Manpower blijkt dat het wereldwijde capaciteitstekort op het hoogste niveau ligt in 16 jaar. Dit onderzoek laat ook zien dat driekwart van alle bedrijven wereldwijd moeite heeft met het vervullen van vacatures. 

Competente medewerkers zijn van levensbelang voor het succes van een onderneming. Een bedrijf dat er niet in slaagt mensen te vinden met de juiste skills, ziet dat terug in slechtere bedrijfsresultaten, een stagnerende groei en overbelasting van medewerkers die extra hard moeten werken om het tekort te compenseren.

Nu er op de arbeidsmarkt een gebrek is aan vakbekwaam personeel, kan een regulier wervingsproces tergend langzaam en inefficiënt verlopen. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke toename van het aantal bedrijven dat talentacquisitie noemt als reden om over te gaan tot fusies en overnames.

Voordelen van acquihiring

Bedrijven die kiezen voor een strategie van acquihiring, zoeken een compleet team van gekwalificeerde medewerkers en nemen dat in dienst, zodat ze de vertragingen en frustraties op de arbeidsmarkt kunnen vermijden. Bijkomend voordeel van acquihiring is dat de werkgever een groep mensen in huis haalt die al gewend zijn met elkaar samen te werken en gelijk aan de slag kunnen.

Net als bij elke andere recruitmentstrategie zijn er echter ook risico’s aan verbonden. Als talent het motief is voor een M&A-deal, dan is het van belang dat de koper een duidelijke strategie heeft. Een acquihiring-transactie heeft weinig zin als de belangrijkste mensen vertrekken, dus de koper moet een plan hebben om deze mensen te behouden.

Mits correct uitgevoerd levert acquihiring betere resultaten op dan andere vormen van werving. Het zorgt voor een lager personeelsverloop, een beteremotivatie van medewerkers en meer vertrouwen in de ambities van het wervende bedrijf voor de toekomst.

Acquihiring komt vooral veel voor in de technologiesector. De pandemie heeft voor veel bedrijven de plannen voor digitale transformatie versneld, met als gevolg een enorme vraag naar vakmensen op het gebied van front-end programmeren en het bouwen van API's, of met ervaring in databases en data science.

Ook de belangstelling voor de gezondheidszorg is als gevolg van de pandemie sterk toegenomen. Veel bedrijven verkennen daardoor nu de mogelijkheid een gezondheidszorgcomponent toe te voegen aan hun bedrijfsvoering. De snelste manier om dit te realiseren is vaak door het talent te werven via M&A.

Hetzelfde geldt in andere sectoren. Acquihiring kan een goede manier zijn om ontbrekende branche-expertise aan te boren als een bedrijf wil uitbreiden in nieuwe richtingen.

Automatisering

De voordelen die acquihiring biedt, kunnen nog best lastig te realiseren zijn als het via de traditionele M&A-kanalen wordt uitgevoerd. Platforms zoals Dealsuite kunnen een groot verschil maken voor M&A-professionals die zelf ook een tekort hebben aan personeel.

Het algoritme van Dealsuite draagt bij aan betere deal-sourcing door een overzicht te bieden van relevante deals en M&A-professionals in staat te stellen gerichter contact te leggen met andere dealmakers. Dankzij dit soort tools is de strategie van acquihiring veel doeltreffender in de huidige krappe arbeidsmarkt.

Automatisering helpt niet alleen M&A-professionals, maar stimuleert ook acquisities in het algemeen. Eén van de manieren om het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken, is door banen op te splitsen in losse taken en die taken zoveel mogelijk te automatiseren – en sommige bedrijven gebruiken M&A om de daarvoor benodigde technologie te kopen.

Of acquisities nu voortkomen uit de jacht op talent of op technologie, snel deals kunnen sluiten en transacties vlot tot een goed einde kunnen brengen, is cruciaal. Door uw M&A-proces te optimaliseren met Dealsuite, kunnen u en uw klanten acquisities gebruiken op creatieve manieren die eerder misschien onmogelijk waren.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen