Innovatie en digitale tools ondersteunen grensoverschrijdende transacties

Lees het artikel :

Het uitbreken van de pandemie leidde in veel landen tot een krimp. Volgens gegevens van de OECD daalde het aantal fusies en overnames in 2020 met 18%, hoewel het transactievolume ongewijzigd bleef. Toch lukte het om vanaf januari 2021 de achterstand in te halen. Dit herstel was zelfs zo sterk dat het eerste kwartaal van 2021 het meest productieve M&A-kwartaal was sinds 2007. De stormloop van fusies en overnames werd gevoed door een sterke honger naar grensoverschrijdende transacties, die volgens gegevens van Bloomberg met 78% groeiden ten opzichte van 2020.

Europese bedrijven zijn populair

De EY “Global Capital Confidence Barometer”-rapporteert een toenemende belangstelling voor grensoverschrijdende transacties. Van de 2.400 ondervraagden was 65% van plan om grensoverschrijdende deals te sluiten. Dealsuite stelt net als EY dat Europese bedrijven populaire doelwitten zijn. Van de door EY ondervraagden denkt 39% dat Europa de komende drie jaar wereldwijd de regio zal zijn die de sterkste groei en de beste M&A-kansen zal bieden. Europa is daarmee de VS en Azië voorbijgestreefd als de meest begeerde regio.

Hoewel de meeste van deze deals traditioneel worden gesloten door multinationals, is er een verschuiving zichtbaar richting het MKB. Ook de middelgrote ondernemingen tonen steeds meer belangstelling voor buitenlandse bedrijven. Tot dusver hadden alleen grote bedrijven voldoende resources en connecties om grensoverschrijdende deals te sluiten. Maar dankzij een betere toegang tot data en een grotere markttransparantie kan nu elk bedrijf meedoen. En met de steun van platformen als Dealsuite wordt het een stuk makkelijker om grensoverschrijdende deals te sluiten.

MKB toont interesse in buitenlandse bedrijven

Closing, een Belgisch M&A-kantoor in Wallonië en klant van Dealsuite, is gespecialiseerd in MKB-transacties. Rémy Templier, een partner bij Closing, sprak met ons over het uitvoeren van grensoverschrijdende deals en het gebruik van data en tech in dit proces. “Zoals je weet, heeft België drie verschillende culturele regio's die hun eigen aanpak en referentiekaders hebben, ook al delen ze een gemeenschappelijk juridisch kader.

Die complexiteit voedt ons werk en ons vermogen om MKB-bedrijven, in de eerste plaats uit de Franstalige regio, op de radar te brengen van buitenlandse bedrijven of bedrijven uit andere lokale regio's voor M&A-transacties. En het brede aanbod van kleine en middelgrote bedrijven in Wallonië is een geweldige toegevoegde waarde,” legt Rémy Templier uit. Closing heeft vaker zijn binnenlandse ervaring toegepast op grensoverschrijdende transacties. De meest recente was de overname van Clavie Packaging door Groupe BBA Emballages, een transactie waarbij het Belgische kantoor de verkoper bijstond.

Grensoverschrijdende transacties vereisen specifieke expertise

In het kader van grensoverschrijdende fusies en overnames worden kopers en verkopers geconfronteerd met een zekere “juridische, fiscale en financiële complexiteit”, aldus Rémy Templier, die een “zekere mate van extra aandacht” voor elke stap van het proces vereist. De overnemende partij moet haar risicoperceptie en due diligence-proces aanpassen om rekening te houden met risicofactoren. Teams die transacties faciliteren, moeten zich concentreren op gemeenschappelijke risicofactoren zoals nationale en regionale belastingwetten en de beschikbaarheid, nauwkeurigheid en bruikbaarheid van financiële informatie van de overnamekandidaat.

Om juridische belemmeringen te overbruggen, adviseert Closing een beroep te doen op een lokale deskundige. Zoals Rémy Templier benadrukt, vergemakkelijken platformen zoals Dealsuite het netwerken. Via de Dealsuite directory is een specialist in een bepaald land gemakkelijk te vinden. Bovendien onderstreept Closing hoe belangrijk het is om bij dit soort deals de tegenpartij te kennen en te begrijpen om een “cultuurschok” te vermijden. Je moet daarbij goed opletten hoe je jezelf presenteert en “bereid zijn om te leren en je aan te passen”. Europa vertoont namelijk grote verschillen wat bedrijfscultuur betreft, wat een niet alleen deskundigheid op gebied van overnames, maar ook op gebied van correcte vastlegging tussen koper en verkoper vereist.

Grensoverschrijdende fusies en overnames worden toegankelijker door de toegang tot kwaliteitsgegevens en Dealsuite. Volgens Closing “vergemakkelijkt Dealsuite het vinden van transactie partners, vooral wanneer het gaat om de overname van een buitenlandse partij in een specifieke sector”. De Dealsuite matching-software biedt specifieke en gedetailleerde filters die Closing faciliteert om targets te identificeren.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen

Vergroot uw netwerk. Vind meer deals

book a demo.