Investeerders sterker gepositioneerd door stijgende rente

Lees het artikel :

De dalende koersen bieden een unieke mogelijkheid aan investeerders die kapitaal beschikbaar hebben.

De vooruitzichten voor 2023 zijn misschien niet bovenmatig spectaculair, maar in alle onzekerheid die er speelt, kunnen investeerders met een langetermijnhorizon toch profiteren van een mooie kans.

Ondanks de afremmende economie biedt de huidige markt de mogelijkheid voor investeerders om een groter belang te verwerven. Als iedereen optimistisch is over de toekomst zijn er immers weinig aantrekkelijke deals te sluiten, maar als we naar het marktklimaat van 2023 kijken is dat op dit moment zeker geen probleem. De oorlog in Oekraïne, oplopende energiekosten, aanhoudende verstoringen in toeleveringsketens en grote schuldposities van overheden door de coronapandemie dragen allemaal bij aan zowel een hogere inflatie als aan hogere rentes.

Economen van de Wereldbank waarschuwen dat de groei van de wereldeconomie dit jaar op het laagste niveau zal liggen in bijna dertig jaar en dat de wereldeconomie “gevaarlijk dicht bij een recessie komt”.

Aandelenkoersen zijn hierdoor duidelijk al geraakt. De Eurofirst 300-index, met de grootste aandelen van Europa, daalde in de maanden na de Russische inval in Oekraïne op 24 februari 2022 met maar liefst 15%. En de koersen hebben zich tot de dag van vandaag nog niet weten te herstellen naar het niveau voor de invasie.

Tech-aandelen zijn het hardst geraakt

Het vooruitzicht op een wereldwijde recessie in 2023 kan nog meer schade toebrengen aan aandelen, waarbij het sentiment vooral in de technologiesector slecht is. Veel van de grootste bedrijven in de sector hebben inmiddels duizenden medewerkers ontslagen, zoals Meta, Amazon en Netflix.

Dit is een dramatische wending na de opleving van de coronapandemie, die zorgde voor fenomenen zoals thuiswerken, contactloos betalen, online winkelen en thuisentertainment. Door al deze ontwikkelingen besloten techbedrijven fors te investeren, met het idee dat het online consumentengedrag ook na een versoepeling van de lockdowns zou aanhouden. Maar de brute realiteit van dit moment zorgt dat het veel moeilijker is geworden dit niveau van investeringen vast te houden.

De dalende koersen van techbedrijven zorgen voor een domino-effect. Een dramatische koersdaling of een zwakke financieringsronde bij een individueel bedrijf kan zomaar zorgen voor lagere waarderingen voor sectorgenoten.

De grootste veranderingen vonden plaats bij Europese techbedrijven. De waarde van het Zweedse betaalbedrijf Klarna daalde in 2022 met 85% (van USD 45,6 miljard naar USD 6,7 miljard) na een moeizame financieringsronde.

Wat betekent dit voor investeerders?

De huidige marktomstandigheden bieden investeerders duidelijk een instapmoment - en misschien wel het beste instapmoment sinds tientallen jaren.

Veel bedrijven hebben vanwege het slechte marktsentiment en de uitdagende omstandigheden moeite kapitaal op te halen. Hierdoor is een kopersmarkt ontstaan, waardoor investeerders grotere posities kunnen kopen tegen betere voorwaarden. De machtspositie is hierdoor veel meer verschoven naar de kant van de investeerders.

Sommige bedrijven zijn mogelijk juist geprijsd met de huidige koersen, maar veel bedrijven worden te laag gewaardeerd, en bieden daarmee een goede waarde op de lange termijn. Het digitale dividend van de coronapandemie is zeker nog aanwezig en zal ook lang nadat de huidige economische cyclus voorbij is nog bestaan. Er zijn gunstige deals beschikbaar voor investeerders die over kapitaal beschikken.

Op welke manier kunnen investeerders profiteren?

Het is essentieel om de juiste bedrijven te vinden om in te investeren. Dealsuite biedt een volledig platform aan hulpmiddelen die investeerders kunnen helpen potentiële aankopen te screenen, contact op te nemen met de juiste mensen en transacties van begin tot eind te beheren.

Neem contact met ons op om te bespreken hoe u kunt profiteren van deze unieke kans.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen