M&A als exit strategie

Lees het artikel :

Familiebedrijven vormen een belangrijk onderdeel van het Spaanse economische landschap waarvan velen nu geconfronteerd worden met kritieke problemen op het gebied van bedrijfsopvolging. Volgens recente cijfers van het Spaanse bureau voor de statistiek (Instituto Nacional de Estadística) is de vergrijzingsindex van het land gestegen tot meer dan 137% in 2023. Dit betekent dat 137 mensen van 65 jaar of ouder zijn voor elke 100 jongeren onder de 16, tegenover bijna 134% in 2022.

Deze demografische verschuiving heeft verschillende gevolgen voor de M&A-sector in het middensegment van de markt. Naarmate bedrijfseigenaren ouder worden en hun pensioen nadert, neemt de urgentie voor effectieve bedrijfsopvolging toe. Zonder de juiste planning lopen sommige bedrijven het risico te moeten sluiten. Dit biedt kansen voor fusies en overnames als deze bedrijven op zoek gaan naar kopers die hun activiteiten kunnen voortzetten en laten groeien.

"Wij helpen familiebedrijven om hun toekomst te plannen, door een partner te vinden om de volgende generatie te ondersteunen of een investeerder die 100% van het kapitaal voor zijn rekening neemt. We zoeken naar oplossingen waar iedereen van profiteert, die spreiding van het vermogen mogelijk maken, bedrijfscontinuïteit garanderen en succesvolle projecten realiseren", zegt Javier Navarro, M&A associate bij internationaal financieel adviesbureau Vinca Capital in Spanje. 

Door bedrijven over te nemen met potentieel voor operationele verbetering, een gebrek aan professioneel management en zonder internationale aanwezigheid, kunnen lokale bedrijven met een goede strategie een hoger niveau bereiken. "Nu oudere bedrijfseigenaren met pensioen gaan of zich terugtrekken, betekent de afwezigheid van duidelijke opvolging strategieën dat veel van deze bedrijven waarschijnlijk op zoek zullen gaan naar kopers of zullen fuseren met andere instanties, waardoor een grote pool van potentiële fusie- en overname mogelijkheden ontstaat," legt Navarro uit.

IT, AI en traditionele industrieën

Een van de belangrijkste factoren voor de groei van M&A in Spanje is de technologiesector. Private-equity fondsen zijn steeds meer geïnteresseerd in de overname van technologisch ontwrichtende bedrijven (met een AI-component) om innovatie en concurrentievermogen te stimuleren in een sterk gedigitaliseerde wereldmarkt. Daarnaast zijn de buitenlandse investeringen in Spaanse technologiebedrijven toegenomen, wat het vertrouwen in het tech-ecosysteem van het land weerspiegelt. In 2023 was het de op een na belangrijkste sector voor M&A in Spanje, goed voor bijna 15% van alle bedrijfstransacties. Daarnaast hebben traditionele sectoren zoals tuinbouw, verpakking, voeding en detailhandel een sterk consolidatieproces doorgemaakt dat de komende jaren zal aanhouden. We zijn getuige van intensieve fusies en overnames omdat fondsen ernaar streven hun marktaanwezigheid te versterken en hun operationele efficiëntie te vergroten. Fusies en overnames in deze sectoren worden gedreven door het streven naar synergie en schaalvoordelen, maar ook door de noodzaak om zich aan te passen aan een veranderend en zeer concurrerend bedrijfsklimaat.

Een positieve marktomgeving

Na een opvallend rustig 2023 verwacht Vinca Capital dit jaar een aanzienlijke toename van de Spaanse fusies en overnames. Naast het bovengenoemde binnenlandse klimaat liggen ook twee belangrijke macrofactoren aan de basis van deze positieve vooruitzichten:

  1. Herstel van de markt: De Spaanse fusie- en overnamemarkt herstelt zich geleidelijk van de groeivertraging in 2023. Dit herstel zal naar verwachting versnellen naarmate de economische omstandigheden stabiliseren en het vertrouwen van investeerders verbetert.
  2. Renteverlagingen: Verwachte renteverlagingen in de tweede helft van 2024 zullen financiering betaalbaarder maken voor kopers. Lagere financieringskosten zouden meer bedrijven en investeerders moeten aanmoedigen om overnames te doen, waardoor het transactievolume verder zal toenemen.

Strategische positionering

Deze trends onderstrepen het belang van strategische positionering met een internationale blik. In de 20 jaar sinds de oprichting heeft Vinca Capital, gevestigd in Valencia, haar klanten geholpen bij het ontdekken en begrijpen van deze marktkansen om de juiste match te vinden voor hun belangen, waarbij alle aspecten van hun fusies en overnames aan bod kwamen, van bedrijfsfinanciering en strategisch advies tot alternatieve investeringen. Dit vereist uitgebreide kennis van de binnenlandse markt en de fijne kneepjes van MKB- en familiebedrijfstructuren, evenals een sterk internationaal netwerk.  

"Met Dealsuite hebben we toegang tot een grote, wereldwijde pool van gekwalificeerde partners aan de koop- en verkoopzijde, we kunnen dealmandaten communiceren en op de hoogte blijven van de dagelijkse dealstroom." Zegt Javier. Het intelligente matching-algoritme van het platform vergemakkelijkt ook gedetailleerd onderzoek naar tegenpartijen, wat essentieel is als het doel is om een buitenlands doelwit over te nemen dat actief is binnen een specifieke sector.

Kom hier in contact met het Vinca Capital team via Dealsuite hier

 Vinca Capital

Nog geen lid? Start vandaag nog uw gratis proefperiode en ontdek hoe u kunt profiteren van Dealsuite.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen