Overname Costo Intralogistics door OxGreenfield onderschrijft de toegevoegde waarde van Dealsuite

Lees het artikel :

Om toekomstige groei te faciliteren slaan magazijn automatiseerder Costo Intralogistics en zusterbedrijf Xtend Business Software de handen ineen met investeerder OxGreenfield. Costo opende onlangs een locatie in Portugal waar het automatische opslagsystemen ontwerpt en assembleert, en er zit nog voldoende groei in de pijplijn waarbij kapitaal en gedegen begeleiding nodig zijn. Investeerder OxGreenfield, die gespecialiseerd is in de ondersteuning van gezonde MKB-bedrijven met een technisch profiel, en nauw betrokken is bij het management en het personeel van de ondernemingen, sluit hier dan ook naadloos op aan.

Succesvolle deal via Dealsuite

Costo nam bij de verkoop het recent gefuseerde HLB-Witlox Van den Boomen (voorheen HLB Van Daal en Witlox Van den Boomen) in de hand onder begeleiding van Annemarie Malschaert en Michel Pols. Het contact met OxGreenfield kwam tot stand toen Annemarie Malschaert, Adviseur Corporate Finance, de deal uitzette via Dealsuite. “Wij zijn op zoek gegaan naar een partij die niet alleen de juiste prijs zou gaan betalen maar die het bedrijf ook verder kan brengen met een hands-on aanpak. Hiervoor hebben wij zowel strategische kopers als private equity benaderd en bleek OxGreenfield uiteindelijk de beste match.”

Logistieke automatisering vindt zijn weg in de M&A markt

De Costo-transactie is een goed voorbeeld van hoe investeerders kunnen inspelen op de toenemende vraag naar automatisering in het bedrijfsleven, in dit geval de logistiek. Volgens Harm Langen, partner bij OxGreenfield, heeft Costo nog veel potentie: “Logistieke automatisering is een veelbelovende groeimarkt. Dit komt door de stormachtige groei van e-commerce: de logistieke sector heeft een enorme ontwikkeling achter de rug. Het is een enorme klus om al die pakketjes op tijd en trefzeker te verzenden vanuit goed georganiseerde distributiecentra. Tevens is het lastig om daarvoor genoeg gekwalificeerd personeel te vinden, zeker nu corona de groei van webshops heeft versterkt. Met deze groeiende personeelstekorten en de toenemende vraag naar snelle distributieprocessen neemt de vraag naar automatisering aanzienlijk toe. Handenvol werk voor een bedrijf als Costo dus. Voor ons een interessante markt, omdat de behoefte aan kapitaal en gespecialiseerde ondersteuning alleen maar zal toenemen.”

Meer deals door Dealsuite

Dealsuite speelt zelf een rol in de automatisering in de M&A markt. Al is dat volgens CEO Floyd Plettenberg te kort door de bocht: “M&A blijft ook in de toekomst mensenwerk. Echter, is de manier hoe deals tot stand komen wel aan het veranderen. M&A professionals zijn een stuk efficiënter en effectiever met de juiste tools en data tot hun beschikking. Het geeft veel voldoening om van klanten terug te horen dat zij door bijdrage van Dealsuite meer en betere deals sluiten."

Zonder Dealsuite was de Costo-deal waarschijnlijk niet tot stand gekomen, eenvoudigweg omdat koper en verkoper elkaar niet op het netvlies hadden. Nu raakte OxGreenfield geïnteresseerd omdat het, na een alert van Dealsuite, de beschrijving van Costo op het platform aantrof, en die paste goed in het investeringprofiel. Langen: “Zonder Dealsuite is zo’n deal lastiger te vinden. Die wordt dan afhankelijk van ons contact met het bedrijf of de verkoopadviseur. Ondanks onze uitgebreide ervaring en netwerk in deze industrie, is Dealsuite een welkome toevoeging die we niet meer zouden willen missen.”

New call-to-action

Gerelateerde artikelen