Overname door een groot bedrijf betekent niet altijd dat je identiteit verloren gaat, integendeel …

Lees het artikel :

Hoppenbrouwers Techniek mag zich zeker een ‘wat grotere overnamepartij’ noemen met 1700 werknemers en twintig vestigingen verspreid over heel Nederland. Maar dat betekent niet dat de installatiebedrijven die opgaan in Hoppenbrouwers hun eigen identiteit verliezen. “Integendeel,” stelt Bas Ceelen, directeur integratie: “We willen juist dat bedrijven die we overnemen volledig autonoom blijven draaien, maar wel verbonden zijn met de andere vestigingen. Het gaat er vooral om dat de zelfstandige Hoppenbrouwers-locaties kunnen profiteren van het collectief door bijvoorbeeld scherpere inkoop of de grote naamsbekendheid.”

Een familiebedrijf van vakbroeders

Als directeur integratie kan Bas Ceelen zich volledig focussen op de groei van Hoppenbrouwers Techniek. “Dat groeien zit in ons DNA, we willen ons graag verder ontwikkelen als organisatie, maar tegelijkertijd zijn en blijven we een familiebedrijf.” Daarmee wil Ceelen ook benadrukken dat Hoppenbrouwers alles is behalve een ‘standaard corporate’: “Dat is zeker niet hoe we ons willen opstellen. We zijn de afgelopen jaren door overnames en autonome groei uitgebreid van een middelgroot naar een groot bedrijf. Maar de bedrijven die we overnemen met veertig á 100 medewerkers, gaan zeker niet op in de massa.”

Uiteindelijk gaat het bij Hoppenbrouwers ook om de inhoud, stelt Ceelen: “Als groep van experts zijn we vakbroeders van elkaar. We maken geen gebruik van private equity partijen en investeerders; het bedrijf is helemaal in handen van de familie. En zo voelt het ook, als één grote familie.”

10% autonome groei, 10% overnames

De groeistrategie van Hoppenbrouwers is gericht op gezamenlijke stabiliteit. Samen zijn de installatiebedrijven crisisbestendig, en samen wordt de positie versterkt in verschillende markten, segmenten en regio’s. Achter deze groei zit een gedegen plan van Hoppenbrouwers: “We willen in 2030 een landelijke dekking hebben met Hoppenbrouwers en we zijn daarmee al een heel eind op weg. Elk jaar streven we naar 10% autonome groei en 10% groei door overnames. We houden vast aan onze koers en zijn selectief in welke partijen we overnemen.”

Elk jaar bieden zich zo’n zestig bedrijven ter overname aan bij Hoppenbrouwers. Uit deze groep worden vervolgens drie of vier bedrijven geselecteerd die ook daadwerkelijk worden overgenomen. “We blijven wel selectief en willen niet ‘groeien om het groeien’. Een deal moet voor beide partijen echt meerwaarde hebben op bijvoorbeeld het gebied van kennis of werven van medewerkers. En beide bedrijven moet ook bij elkaar passen qua cultuur en familiewaarden.”

Geen instant succes, maar een waardevol groeiproces

Een van de partijen die sinds een jaar is toegevoegd aan Hoppenbrouwers gis Installatiebedrijf Kievit Warmte B.V. uit Middelharnis. Eigenaar Cees Kievit ziet zeker veel voordelen in een overname, maar benadrukt ook dat het geen instant succes is maar een groeiproces: “Ondanks dat ik goed was voorbereid op de integratie en welke fases we zouden doorlopen, heb ik de integratie zeker onderschat. Het is een enorme transitie voor medewerkers in hun werk maar ook emotioneel gezien. Na een aantal maanden gaan medewerkers pas de voordelen van de overname zien en welke kansen en ontwikkelingsmogelijkheden het ze kan brengen.”

Niet alleen Kievits medewerkers ondervinden nu de voordelen van de overname, hij mocht zelf ook weer terugkeren naar het werk waar hij het meeste van houdt: “Ik ben in het verleden gestart als ondernemer omdat ik bezig wilde zijn met klanten. Kievit Warmte groeide door de jaren heen waardoor ik steeds meer te maken kreeg met randzaken zoals HR, juridische zaken en finance. Nu zijn we alweer een jaar aangesloten en zijn die zaken goed ingericht en kan ik me weer focussen op hetgeen waar ik energie van krijg. Dat zijn techniek en klanten.“

Een uitbreiding met Dealsuite?

Hoewel partijen zich min of meer spontaan aanbieden bij Hoppenbrouwers, is het toch van groot belang om zichtbaar te zijn als betrouwbare overname partij in deze markt. Een platform als Dealsuite kan daar aan bijdragen volgens Ceelen: “We worden steeds bekender bij verkoopmakelaars dat helpt enorm. In die zin hebben we op dit moment ook niet echt een noodzaak om zelf actief op zoek te gaan naar partijen die we willen overnemen.”

Sinds een jaar maakt Hoppenbrouwers gebruik van Dealsuite: “Het is natuurlijk enorm interessant om te zien wat Dealsuite ons nog meer kan brengen. Buiten de gebaande paden van de M&A-markt. Het is vooral in het begin een wat lagere drempel, wanneer geïnteresseerde partijen zich direct kunnen aanmelden via het platform. Na zo’n eerste contact kunnen we snel schakelen en bij een kop koffie kijken of er ook een klik is in de cultuur, wensen en ideeën van beide de organisaties. Wanneer dat gesprek succesvol is, dan gaan we heel graag door en kunnen we een deal maken die voor beide partijen optimaal is. Een deal die ervoor zorgt dat iedere partij  ‘zichzelf kan blijven’ terwijl we met zijn allen verder groeien.”

New call-to-action

Gerelateerde artikelen