RDCP Group & Dealsuite: De voordelen van virtuele dealmaking 

Lees het artikel :

RDCP Group is een gediversifieerde investeringsmaatschappij in Londen, met $600 miljoen aan investeringen verspreid over verschillende sectoren. Aan de leiding gaan Sameer Rizvi en Iryna Dubylovska, tevens oprichters van het bedrijf. Ze zijn sinds 2019 lid van Dealsuite en zijn grote voorstanders van virtuele dealmaking.

Dealsuite is een van de hulpmiddelen die Sameer op dagelijkse basis gebruikt om virtueel transacties af te ronden. “In het contact met de bedrijven in mijn portefeuille gebruik ik een MacBook, dus de klassieke Apple-applicaties, maar ook Microsoft Office suite, Zoom, Slack, naast nog een aantal hulpmiddelen voor het doen van transacties, zoals virtuele datarooms, digitale ondertekeningsprogramma's en, uiteraard, Dealsuite. Bijna alles wat ik doe met betrekking tot mijn transacties gaat tegenwoordig online.”

Hoewel COVID de implementatie van virtuele hulpmiddelen heeft versneld, denkt Sameer dat de aanpassingen die we gedwongen moesten doorvoeren in onze werkgewoontes niet meer gaan verdwijnen. “We zien dat de mate waarin we virtueel transacties sluiten nu na de coronapandemie net zo hoog is als tijdens de pandemie, misschien zelfs wel hoger. Veel mensen met wie ik werk zitten in een soortgelijke positie - als investment banker, advocaat, corporate finance-adviseur, kredietverlener - en ik zie niet snel gebeuren dat we op korte termijn weer teruggaan naar de manier waarop we voor de pandemie werkten, als dat ooit al gaat gebeuren.”

Als ondernemer met een jong gezin is een van de grootste voordelen van het voornamelijk digitaal werken volgens Sameer dat hij meer tijd kan besteden aan de dingen die echt belangrijk zijn. “Voor mij is de groei van mijn bedrijf, en de mate waarin ik in staat ben goede investeringsbeslissingen te nemen, direct gekoppeld aan mijn fysieke en mentale gezondheid. Mijn zoon is geboren in februari 2020 en mijn dochter in februari 2022, dus het is voor mij heel prettig om digitaal transacties te kunnen doen. Ik kan hierdoor simpelweg meer tijd met mijn gezin doorbrengen. Ik slaap beter, ik kan 's ochtends in mijn eigen thuisgym mijn krachttraining doen, lekker wandelen in het bos met mijn kinderen en de hond, en nog steeds de hele dag vergaderingen inplannen.”

Dat is echt een overtuigend argument ten voordele van virtuele dealmaking - het leent zich bij uitstek voor een flexibelere levenswijze. Sameer is er dan ook van overtuigd dat de oude manier van werken wat betreft dealmaking niet meer terugkomt. “In sommige sectoren en in sommige functies zal persoonlijk contact, de aanwezigheid op kantoor en het vergaderen rond een grote ronde tafel nog steeds essentieel zijn, maar ik kan me bij geen enkele transactie die ik recent heb afgerond voorstellen dat het beter zou zijn verlopen als ik face-to-face had gewerkt. Ik zie daar echt weinig voordelen in. Eigenlijk lijkt me dat alleen maar inefficiënt.”

“Sterker nog, de flexibiliteit die ik krijg van het feit dat ik virtueel kan netwerken, transacties kan vinden, due diligence kan doen en uiteindelijk de investering kan afronden, zorgt ervoor dat als mijn gezin en ik, ik zeg maar iets, vier maanden op Marbella willen gaan zitten, ik nog steeds mijn bedrijf kan aansturen en transacties kan doen. Dat is misschien een ander verhaal wanneer je een klein radartje bent in een grote corporate zoals JP Morgan, maar voor RDCP en voor mij als belegger is dit echt de toekomst, en in ieder opzicht beter dan voorheen.”

Sommige mensen vinden misschien dat een transactie alleen kan worden afgerond door elkaar de hand te schudden, en Sameer vindt dat zeker een sympathiek idee, ook omdat niet iedereen zo positief is over virtuele dealmaking als hij. Volgens hem zullen er altijd gelegenheden zijn waarbij je elkaar in het echt ontmoet, maar volgens hem is het moment waarop dit gebeurt veranderd. “Iedereen kan jou en je bedrijf vinden op LinkedIn, via Google, op Dealsuite, en het gaat echt om je trackrecord in het doen van overnames en je beheerd vermogen. Dus als je aan het zoeken bent naar mogelijke overnames, of met de uitvoering ervan, dan is het niet echt nodig om elkaar te ontmoeten. In de afgelopen jaren waren al mijn face-to-face-bijeenkomsten essentieel voor de transactie, net voor de afronding.” Om te netwerken of om mogelijke transacties te vinden is het dus niet nodig om elkaar in levende lijve te ontmoeten. Het enige moment waarop dit wellicht nuttig is, is wanneer de transactie bijna wordt afgerond.

Sameer is heel duidelijk over de mate waarin hij in staat is om transacties virtueel te doen, maar zijn er ook nadelen aan deze hulpmiddelen? “Wat ik echt heel leuk vind is een afsluitend diner, waarbij RDCP als de overnemende partij, de verkopers, het managementteam en alle adviseurs samenkomen om het glas te heffen op een succesvolle afronding van de transactie. En er is natuurlijk niets mooiers dan een goed kerstfeest. Bij RDCP houden we ieder jaar in december een feest waarbij we het senior management van alle bedrijven in de portefeuille uitnodigen en proosten op alles wat we dat jaar hebben gerealiseerd. Dus er zijn zeker bijeenkomsten die nog steeds persoonlijk moeten plaatsvinden. En ik begrijp ook dat sommige mensen nog steeds voorkeur hebben voor face-to-face bijeenkomsten, dus virtuele bijeenkomsten zijn niet voor iedereen de perfecte oplossing. Maar de tijd die ik bespaar door het meeste van mijn werk digitaal te doen betekent dat de incidentele bijeenkomst die wel face-to-face plaatsvindt ook echt leuk is, een plezieruitje, en vaak ook de viering is van het afronden van een transactie. Zonder twijfel is het grootste voordeel van virtuele dealmaking dat je tijd bespaart, en dat betekent dat je meer kunt doen voor je bedrijf, voor jezelf en voor je gezin. Je bent meer aanwezig, en dat is het belangrijkste wat er is.

En wat is daarbij de rol van Dealsuite? Hoe draagt ons platform bij aan de positieve visie van Sameer op virtuele dealmaking? “Dankzij Dealsuite hebben we toegang. Een enorme toegang. Zo kan ik via Dealsuite in een paar minuten contact opnemen met honderden adviseurs in heel het VK en Europa en teasers bekijken van transacties waarmee zij op de markt zijn. Ik kan sorteren op regio, omvang, aandachtsgebied, wat dan ook. En vervolgens kan ik binnen een seconde contact opnemen met zo'n bedrijf, of met alle bedrijven. Het zou maanden kosten om dat persoonlijk te doen. Letterlijk. Het is echt briljant. Dealsuite is echt het ultieme hulpmiddel om tijd te besparen.”

En hoe ziet de toekomst van het virtuele dealmaking er volgens Sameer uit? Volledig virtueel? Een hybride model? “Er zal altijd ruimte zijn voor persoonlijke bijeenkomsten. Grotere bedrijven met jonge medewerkers hebben nog steeds een kantoor nodig. Dat is nog steeds de cultuur binnen bijvoorbeeld investment banks, en dat zal ook wel zo blijven. Virtueel werken is nog niet voor iedereen de perfecte oplossing, en ik denk dat veel bedrijven nog zoeken naar een balans hierin. Het is wel interessant dat een bank zoals Investec nu aan medewerkers heeft gevraagd nog maar twee dagen per week naar kantoor te komen. Dankzij de beschikbare hulpmiddelen zou het inmiddels steeds meer aan werknemers moeten worden overgelaten wat zij willen. En mijn keuze is om tijd te besteden aan mijn kinderen, mijn vrouw en mijn hond, zeker nadat ik afgelopen jaren transacties volledig virtueel heb kunnen doen, en om te werken in een flexibele omgeving, waar dan ook ter wereld. Dat is mijn keuze, en dat laat zien hoeveel vertrouwen wij hebben in virtuele dealmaking, in virtuele netwerken, en in de virtuele hulpmiddelen die we dagelijks gebruiken. Ik hoop dat de technologie en de hulpmiddelen die we gebruiken nog verder worden ontwikkeld, zodat dit een nog logischere keuze wordt.”

New call-to-action

Gerelateerde artikelen