Uniconsult: Hoe een tegenslag in een geslaagde deal werd omgezet

Lees het artikel :

Met ruim 10 jaar ervaring in de M&A-advieswereld heeft Dr. Josef Rumpl, mede-oprichter van Uniconsult, een sterk netwerk opgebouwd in de Duitse en Oostenrijkse markt. Maar toen een transactie op het laatste moment stukliep, ontdekte hij de kracht van online dealsourcing.

Uniconsult werd in 1994 opgericht en verleent belastingadvies en management consulting aan het MKB. Het bedrijf heeft acht vestigingen in Opper-Oostenrijk, verspreid van de Duitse grens tot Linz, de hoofdstad van Opper-Oostenrijk. De corporate finance-tak concentreert zich op de Oostenrijkse en Beierse markt en doet jaarlijks zo'n acht tot tien deals.

Toen Dr. Josef Rumpl begin vorig jaar op zoek ging naar een koper voor een klant in de Oostenrijkse machine-industrie, had hij niet verwacht dat het vinden van een geschikte koper problemen zou opleveren.

Het familiebedrijf was een aanbieder van industriële machines en apparatuur  met twee broers aan het roer. Dr. Rumpl wilde een nieuwe partner vinden die de aandelen van één van de broers kon overnemen met oog op een goede opvolging. 

Het perspectief voor de deal was goed, aangezien Dr. Rumpl al drie uitstekende dealmakers buiten Duitsland kende. Bij een van deze bedrijven kende hij een geschikte contactpersoon.

Het bedrijf van de twee broers had een omzet van een paar miljoen euro's op zijn thuismarkt en miljoenen euro’s in Duitsland. De door Dr. Rumpl beoogde koper had een jaaromzet van een aantal miljoen euro. Ze hadden dezelfde ambities en een vergelijkbare cultuur. 'We dachten dat we de perfecte partner gevonden hadden', vertelt hij. 

Het proces begon heel soepel, vervolgde hij. De koper kwam twee keer langs en ondertekende kort daarna een opdrachtbevestiging. Maar nauwelijks een week later kwam er een radicale omslag.

'We werden afgewezen,' vertelt hij. 'De koper maakte zich zorgen over het onzekere economische klimaat in Duitsland. We waren ondertussen al zes maanden verder en ik moest weer van vooraf aan beginnen.'

Oostenrijk is maar klein, en de grote transacties worden normaal gesproken door banken gedaan. Hij had een snelle oplossing nodig die hem toegang kon geven tot een grotere groep potentiële kopers. Gelukkig heeft de digitalisering van de M&A-markt het scouting- en screeningsproces veel overzichtelijker, toegankelijker en efficiënter gemaakt. Met het Dealsuite-platform kreeg Dr. Rumpl toegang tot bedrijven die anders mogelijk buiten beeld waren gebleven.

'Het ging heel makkelijk,' vertelt hij. 'Ik uploadde de opdracht op Dealsuite en binnen een paar dagen kreeg ik volop belangstelling van Europese M&A-adviesbureaus.'

Hij zocht contact met een Duits adviesbureau. Het bedrijf screent tussen vier- en vijfhonderd MKB-transacties per jaar in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en introduceert kansen aan geselecteerde investeerders. Een van deze investeerders is een private equity die zich richt op sectoren die complementair zijn aan de niche-sector van de klant. Bovendien wilden ze hun portfolio uitbreiden. Het was de perfecte match.

'De contracten waren binnen drie maanden getekend,' vertelt Dr. Rumpl. 'Ik weet zeker dat dit zonder Dealsuite op deze termijn onmogelijk geweest zou zijn.'

Dankzij Dealsuite heeft Dr. Rumpl toegang tot meerdere potentiële partners tegelijk en kan hij ze nauwkeurig beoordelen. 'De zoektocht naar deals kan veel tijd in beslag nemen en een groot netwerk vergen. Zeker in een uitdagende markt als Oostenrijk is de uitgebreide informatie van Dealsuite van onschatbare waarde', voegt hij eraan toe.

'Ik maak dagelijks gebruik van het platform. Hoewel het in eerste instantie moeilijk was om op gang te komen, beginnen onze activiteiten in Oostenrijk dankzij Dealsuite nu echt te groeien.'

New call-to-action

Gerelateerde artikelen