Waardering voor de ondernemer: een lange termijn visie op fusies en overnames 

Lees het artikel :

“Als je echt in je bedrijf gelooft, waarom zou je het dan verkopen?” Vraagt Christiaan Tsirakos, partner bij het in Nederland gevestigde private equity bedrijf BeStacking

Natuurlijk zijn er veel redenen waarom een oprichter uit het bedrijf wil stappen - van het uit handen geven van het dagelijks management tot het genereren van liquiditeit op korte termijn - maar waarom zou je niet op zijn minst een klein aandeel behouden in het bedrijf waar je zo hard aan hebt gewerkt om op te bouwen?

Bij BeStacking worden ondernemers aangemoedigd om betrokken te blijven na hun vertrek. Target-bedrijven worden geselecteerd vanwege hun ondernemerschap en de bijbehorende kennis, ervaring en netwerk.

"We integreren niet," legt Tsirakos uit. "De ondernemers aan boord houden is de beste manier om het bedrijf te laten groeien en ons gedeelde platform versnelt deze groei verder."

‘Buy and build’ om te behouden 

In tegenstelling tot traditioneel private equity, dat bekend staat om het ‘fixing and flipping’, streeft BeStacking naar ‘buy and build' met het oog op langdurig behoud, zonder vooraf bepaalde verkoop horizon. Het team, dat eigen geld investeert, neemt beslissingen die gericht zijn op het opbouwen van organisaties die decennialang kunnen floreren. De focus ligt op het creëren van blijvende waarde in plaats van kortetermijnwinsten.

“De meeste spelers in de private-equity-sector zijn gericht op het binnen vijf tot zeven jaar verkopen van bedrijven en baseren hun strategische beslissingen op dit tijdsbestek,” zegt Tsirakos. “Als je een organisatie wilt bouwen die op lange termijn succesvol is - die bijvoorbeeld over 20 of 30 jaar nog steeds bestaat - dan maak je heel andere keuzes.” 

Waarde verzilveren 

Waarde werkt in twee richtingen. Terwijl het bedrijf en de investeerders profiteren van de voortdurende betrokkenheid van de ondernemer, krijgt de ondernemer meer flexibiliteit en controle over hun financiële toekomst. Het scheiden van aandeelhouderschap en werknemers eigendom betekent dat een ondernemer die met BeStacking heeft samengewerkt om hun bedrijf op te bouwen, nooit verplicht is hun aandelen te verkopen. 

"Je kunt een deel van de waarde in je bedrijf verzilveren door een deel van je aandelen te verkopen, terwijl je ook een investering behoudt en op lange termijn dubbel kunt inzetten op dat resterende deel, als je dat wilt," zegt Tsirakos.

Hij beheert de vertakking van BeStacking gericht op 'buy and build' binnen de IT-sector, met een nadrukkelijke focus op managed service providers (MSP's). Het laatste bedrijf dat hij heeft overgenomen, werd geleid door twee ondernemers – de een wilde persoonlijke doelen nastreven, terwijl de ander als algemeen directeur aan boord bleef. Beide ondernemers bleven betrokken.

En investeringen hoeven niet te stoppen in deze generatie. "Bij de deal die ik nu aan het sluiten ben, vroeg de oprichter: 'Hoe ga ik mijn aandelen op de lange termijn overdragen aan mijn kinderen?'" zegt Tsirakos.

Kennis en middelen inzetten 

Het gedecentraliseerde model van BeStacking biedt elke bedrijfseenheid een hoge mate van onafhankelijkheid, terwijl tegelijkertijd een platform wordt geboden dat de uitwisseling van kennis en middelen vergemakkelijkt. Ondernemers krijgen direct toegang tot een netwerk van gelijkgestemde ondernemers om ideeën mee uit te wisselen. Als ondernemers en professionals in private equity weten de teamleden van BeStacking ook wat werkt en wat niet, vanuit beide perspectieven.

Samenwerken draagt bij aan de algehele groei en het succes van elke business unit, terwijl gedeelde HR en technologie middelen de twee belangrijkste steunpilaren zijn. Dit is duidelijk zichtbaar in de overname criteria van BeStacking. Naast het investeren in managed service providers, geeft het bedrijf prioriteit aan lokale AI-infrastructuur, innovatieve verkoopmethoden, IT-infrastructuur en talent dat alle business units kan ondersteunen.

"De juiste mensen vinden - goede mensen - en hen behouden en ervoor zorgen dat alle bedrijven technologisch goed zijn uitgerust voor de toekomst is van cruciaal belang," zegt Tsirakos. "Er zijn een paar gebieden waarin we nu investeren, waarvan we geloven dat ze ons over vijf of tien jaar gaan helpen en natuurlijk zijn de bedrijven die we bezitten ook een groot deel van deze opbouw van middelen."

Deal netwerken opbouwen 

Het M&A team van BeStacking bestaat uit slechts vier mensen en de overname criteria kunnen relatief breed zijn. Alhoewel aan de marktcriteria moet worden voldaan - en de voorkeur uitgaat naar ondernemers die betrokken willen blijven - worden bedrijven in de eerste zoekfase niet snel uitgesloten. Het vinden van het juiste bedrijf kan hierdoor tijdrovender zijn.

De juiste technologie kan het gemakkelijker maken om op de hoogte te blijven van marktontwikkelingen en snel te handelen wanneer er kansen opduiken.

"Je moet de markt kennen. Je kunt niet achter je computer gaan zitten en afwachten tot je interessante bedrijven ziet verschijnen - je moet ze ook actief benaderen," zegt Tsirakos. "We gebruiken Dealsuite om in contact te komen met bedrijven en adviseurs en om op de hoogte te blijven van wat er te koop is."  

"Al na twee maanden het Dealsuite platform te hebben gebruikt, zien we een duidelijk verschil," voegt hij eraan toe. "Dankzij Dealsuite hebben we zeker bedrijven op onze radar die we anders niet hadden overwogen. We zijn zelfs in de laatste fase van het sluiten van een deal met een van deze bedrijven.”New call-to-action

Gerelateerde artikelen