Steeds meer interesse van buitenlandse investeerders in Noorwegen

Lees het artikel :

Buitenlandse investeringen zijn nu goed voor bijna de helft van alle M&A-deals in Noorwegen. Dankzij de innovatieve technologie-industrie, toegang tot groene energiebronnen en overheidsinitiatieven om het midden- en kleinbedrijf (MKB) te ondersteunen, blijkt Noorwegen een uitstekend doelwit te zijn voor internationale investeerders die willen profiteren van nieuwe groei- en diversificatiemogelijkheden.

“Het afgelopen jaar waren al mijn transacties met buitenlandse kopers,” zegt Kent Kvalvik, partner bij het Noorse M&A adviesbureau Weibull AS. Zijn kantoor heeft sinds de oprichting in 2001 meer dan 200 transacties afgerond in een breed scala aan sectoren.

“We hebben nog steeds veel kleinere bedrijven die zich momenteel richten op de kleine binnenlandse markt in Noorwegen, waardoor er volop groeimogelijkheden zijn in de Scandinavische en Europese middenmarkt en lagere middensegmenten,” legt hij uit. 

Kent is gespecialiseerd in de sectoren energie, voeding, reizen, gezondheidszorg en TMT (technologie, media en telecommunicatie). Hij heeft zijn transactievolumes de afgelopen vier jaar elk jaar zien verdubbelen.  

Een centrum voor innovatie 

De bloeiende technologie-industrie van Noorwegen is een grote aantrekkingskracht voor investeerders. Het land profiteert van een samenwerkend ecosysteem waar startups en gevestigde bedrijven vaak samenwerken om innovatie te stimuleren. Deze omgeving stimuleert snelle groei en opschaling, waardoor Noorse bedrijven een aantrekkelijk vooruitzicht zijn voor buitenlandse investeerders die nieuwe technologieën en markten willen betreden. 

“Het overnemen van een Noors bedrijf kan toekomstige resultaten verbeteren door deze expertise in te brengen, terwijl het bedrijf onderdeel wordt van iets groters en niet langer beperkt is tot de Noorse markt,” zegt Kvalvik. “Er is veel potentie om lokale handel naar een internationaal niveau te tillen.”

Een hoogopgeleide beroepsbevolking, geavanceerde onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten en een hoge levensstandaard stimuleren een voortdurende toestroom van talent en interessante bedrijven in het gebied. Veel Noorse startups hebben wereldwijd al impact gemaakt, zoals Cognite en Remarkable die de afgelopen jaren de unicornstatus hebben bereikt. 

Overheidssteun voor jonge bedrijven

De Noorse overheid stimuleert een gunstig investeringsklimaat door steun te verlenen aan kleinere bedrijven, van financiële hulpprogramma's tot belastingvoordelen en diensten voor bedrijfsontwikkeling. 

Door de overheid gesteunde organisaties zoals Innovation Norway bieden subsidies en leningen aan starters en MKB-bedrijven, zodat ze kunnen groeien tot een niveau waarop ze klaar zijn voor internationale expansie.

Toegang tot groene energie

Noorwegen heeft zichzelf gevestigd als wereldleider in de productie van hernieuwbare energie, waarbij waterkracht goed is voor meer dan 90% van de elektriciteitsopwekking. Het land heeft ambitieuze doelen gesteld om de CO2-uitstoot te verminderen en schone energiebronnen te bevorderen, waarbij strategische allianties zijn gesmeed met de andere Scandinavische landen, het VK, Duitsland, de EU en de VS door middel van het Green Industrial Initiative.

Het initiatief werd gelanceerd in 2022 en vormt een belangrijk onderdeel van de Noorse strategie om de economie te diversifiëren door de afhankelijkheid van de traditionele export industrieën, olie en gas, te verminderen en de relaties met wereldwijde handelspartners te versterken. De globalisering heeft ook een verandering van perspectief in de praktijk teweeggebracht.  

“Er heeft aan beide kanten een verandering plaatsgevonden,” zegt Kvalvik. “Investeerders worden aangetrokken door de groene verschuiving en Noorse bedrijven staan veel meer dan vroeger open voor buitenlandse investeerders.”

Ondertussen worden investeerders in de Noorse groene energiesector aangemoedigd door zowel financiële als milieuvoordelen. Binnenlandse groene energieprojecten krijgen vaak aanzienlijke overheidssteun, waardoor ze financieel aantrekkelijker zijn, terwijl de betrouwbaarheid van de Noorse energie-infrastructuur een veilige basis vormt voor langetermijninvesteringen.

De zoektocht naar stabiliteit

Stabiliteit is ook een kenmerk van het politieke landschap in Noorwegen. Het land heeft een sterk wettelijk kader en transparante regelgeving, waardoor de risico's van investeringen worden beperkt en alle marktdeelnemers op gelijke voet kunnen concurreren. De strategische ligging in Europa, gecombineerd met sterke handelsrelaties en het lidmaatschap van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA), versterkt de aantrekkelijkheid.

Geopolitieke onzekerheid en stijgende kosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne hebben deze eigenschappen de afgelopen jaren belangrijker gemaakt, zegt Kvalvik.   

“Misschien zijn mensen op zoek naar een soort stabiliteit. Er is veel backshoring van diensten en productie die was uitbesteed aan goedkopere landen wordt nu teruggebracht.” 

Buitenlandse investeerders hebben een beter belastingregime dan binnenlandse investeerders en de zwakke Noorse kroon heeft ook geholpen om de hogere prijzen voor buitenlandse investeerders te compenseren, voegt hij eraan toe. 

Bouwen aan een sterk internationaal netwerk

Om al deze redenen is internationaal bereik belangrijker dan ooit voor Weibull. Het kantoor heeft een sterk netwerk opgebouwd, zowel nationaal als internationaal. Het werkt nauw samen met het Zweedse M&A-bedrijf Skarpa en Zerbach & Company in Duitsland, twee van zijn belangrijkste markten. Zweedse investeerders zijn het meest zichtbaar in Noorwegen, en het zijn typisch groenblijvende industriële bedrijven en private-equity bedrijven. Net als andere buitenlandse investeerders erkennen deze investeerders dat de gespecialiseerde niches, de focus op technologie en de innovatie op de Noorse markt over het algemeen hogere kosten compenseren. 

“Dealsuite helpt ons om potentiële investeerders en kopers te bereiken die we niet in onze doelgroeplijst hebben,” zegt Kvalvik. “Het breidt ook ons netwerk in het algemeen uit, omdat we in contact komen met veel andere M&A bedrijven in heel Europa en nieuwe industriële investeerders die we voorheen niet kenden.” 

Andere platforms richten zich meestal alleen op de grotere deals, voegt hij eraan toe, terwijl er op Dealsuite meer mogelijkheden in het middensegment zijn.  

“Er is een goede variatie in grootte, industrie en land, en dit groeit voortdurend dus het wordt steeds relevanter.”

Geïnteresseerd in meer informatie over hoe Dealsuite u kan helpen de perfecte investeringsmogelijkheid in Noorwegen te vinden? Boek vandaag nog een demo en ontdek het!

New call-to-action

Gerelateerde artikelen