De toekomst van energie: steeds meer M&A-activiteiten in de duurzame-energiesector

Lees het artikel :

Door verschillende socio-economische factoren heeft de Europese energiecrisis geleid tot een stijging van de vraag naar bedrijven in de duurzame-energiesector. Volgens het Internationaal Monetair Fonds is in Europa de aanvoer van gas vanuit Rusland door de oorlog in Oekraïne in 2022 met 80% gedaald, waardoor de interesse in duurzame energie aanzienlijk is toegenomen.

De effecten van de pandemie en de invasie in Oekraïne zijn zowel in Europa als over de hele wereld nog steeds voelbaar, waardoor het belang van duurzame energie verder toeneemt. Dit heeft ook geresulteerd in een toename van de M&A-activiteiten met betrekking tot duurzame en alternatieve energie.

Voor nu even uit de problemen

Hoewel zorgen over de prijs en de beschikbaarheid van energie voor de korte termijn onder controle lijken te zijn, spelen er in Europa nog genoeg aandachtspunten voor de langere termijn.

Om mee te beginnen; de prijs is misschien op dit moment weer gezakt, maar dat wil niet zeggen dat deze altijd laag zal blijven. Gas uit Noorwegen en Qatar en de zachte winter hebben Europa geholpen de verstoorde toelevering uit Rusland te overleven. Maar volgens de New York Times kunnen lagere temperaturen en een stijging van de energieconsumptie wel eens leiden tot een grote prijsstijging.

Naast zorgen over de wereldwijde consumptie is het belangrijk te onthouden dat fossiele brandstoffen op de langere termijn niet houdbaar zijn, omdat natuurlijke grondstoffen nu eenmaal eindig zijn. Consumenten zoeken daarom naar alternatieve energie-oplossingen en hernieuwbare, duurzame mogelijkheden.

Waarom neemt de vraag naar duurzame energie toe?

De recente energiecrisis in Europa en het feit dat fossiele brandstoffen niet hernieuwbaar zijn, zijn redenen waarom de vraag naar duurzame energie toeneemt. Consumenten willen hun steentje bijdragen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verlagen. Dat geldt ook voor bedrijven, die ook nog worden gemotiveerd door initiatieven van de overheid om vrachtwagens te elektrificeren en de koolstofuitstoot te verlagen.

In de afgelopen vier jaar zijn de wereldwijde M&A-activiteiten in dit segment (waarvan zo'n 40% van de overnamekandidaten Europees was) aanzienlijk toegenomen. Binnen deze transacties wordt de rol van duurzame energie steeds belangrijker. Alleen al in de eerste helft van 2022 heeft er voor USD 425 miljoen aan transacties plaatsgevonden waarbij een producent van duurzame energie werd overgenomen. En dit speelde zich nota bene af in een economisch zeer onzekere tijd vanwege de pandemie en de Europese energiecrisis. Dit laat zien dat de vraag naar duurzame energie hoog is.

Veel van deze vraag komt van jongere generaties, die zijn opgegroeid in een wereld op de rand van een klimaatcrisis. Hierdoor richten jongere, toekomstgerichte beleggers zich steeds meer op kansen op het gebied van ESG (milieu, maatschappij en governance).

Door al deze factoren neemt de behoefte aan duurzame energie steeds verder toe, waardoor ook de M&A-activiteiten in de duurzame-energiesector verder oplopen. Het bestrijden van klimaatverandering, het ondersteunen van de transitie naar alternatieve energie en de toenemende snelheid van deze transitie hebben allemaal impact op fusies en overnames in deze sector.

Onlangs nog verdubbelde de Verenigde Staten de behoefte aan fabrieken voor batterijen voor elektrische voertuigen en voerde de ontwikkeling van batterijen voor elektrische voertuigen op om autofabrikanten te helpen om aan de nieuwe EPA-doelstellingen te voldoen. We verwachten hetzelfde te gaan zien in andere delen van de wereld, omdat landen zich steeds meer zullen inzetten voor een wereld op basis van duurzame energie.

Dealsuite helpt u om ondernemingen te vinden die zich bezighouden met alternatieve energie

Eén ding is duidelijk wanneer we kijken naar al deze ontwikkelingen: alternatieve energie gaat niet meer weg. Het is daarom belangrijk een platform te hebben waarop u duurzame-energiebedrijven kunt vinden, kopen en verkopen.

Als u meer wilt investeren in ESG georiënteerde bedrijven, staat Dealsuite voor u klaar om u te helpen. Met het filtersysteem van Dealsuite kunt u op eenvoudige wijze bedrijven vinden die in verschillende sectoren te koop zijn, waaronder de duurzame-energiesector. 

Dealsuite biedt u verschillende functionaliteiten waarmee u eenvoudig achter uw computer uw volgende transactie kunt vinden. Met slechts een paar muisklikken kunt u overnamekandidaten vinden, zoekopdrachten opslaan op basis van relevantie, en projecten uploaden

Boek vandaag nog een demo en ontdek hoe Dealsuite u kan helpen relevante deals te vinden.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen