Door Dealsuite veel sneller reageren als bedrijven op de markt komen

Lees het artikel :

Het is een imponerende lijst aan activiteiten, het dienstenpakket van SCHULZ Systemtechnik. Het van origine Duitse bedrijf is thuis in automatiseringstechniek voor de meest uiteenlopende toepassingen. Wereldwijd werken meer dan duizend mensen. Met tien medewerkers is de Nederlandse vestiging in Venlo een stuk bescheidener. Maar niet qua ambities: ‘We willen toe naar een bedrijf van vijftig tot honderd medewerkers’, zegt managing director Leon Camps. Waarbij zowel een organische als een M&A groeistrategie wordt ingezet. De inzet van Alfa Consultants en Dealsuite moet het verschil gaan maken.

Qua activiteiten is het in Venlo vele malen overzichtelijker. De tien medewerkers - plus eenzelfde aantal aan onderaannemers - zijn onder meer actief in laadinfrastructuur, energieopslag en zonnepalen. “De diversiteit is weleens een rem geweest op de groei”, erkent Leon. “Het komt er dan in de praktijk toch op neer dat je het één te veel doet en het ander te weinig. Daarom hebben we nu de focus gelegd op renewables.”

Aan een geografisch grote markt ontbreekt het de Nederlandse vestiging niet. Ook België behoort tot het werkterrein. “En we hebben ook recent Nordrhein-Westfalen erbij gekregen, een gebied met vijftien tot achttien miljoen inwoners. Dat is toch een tweede Nederland die je erbij krijgt.” Die uitbreiding moet de verdere groei van SCHULZ Systemtechnik in Venlo een boost geven. “We zijn vijftien jaar terug gestart. Dan valt een aantal van tien medewerkers een beetje tegen, ook doordat we niet altijd de juiste focus hebben gehad. Groeien door mensen erbij te nemen komt niet van de grond. Die mensen zijn er niet veel. Dan kom je uit bij overnames.”


Er was altijd wel iets mee

Regelmatig kreeg Leon in het recente verleden bedrijven aangeboden. “Maar er was altijd wel iets mee. Het bedrijf had bijvoorbeeld een oudere eigenaar, die het een beetje zat was. Andere bedrijven schermden met voorraden die veel te hoog gewaardeerd waren. Je kwam bedrijven tegen met een slechte financiële positie. Dan merkte je weer dat die weliswaar goedkoop in de markt lagen, maar dat dat het ook niet helemaal is. Je kunt dan beter een goed lopend bedrijf overnemen waar je misschien iets meer voor betaalt.”

Contact weer opgepakt

Met Alfa Consultants had Leon zijdelings al weleens contact gehad. “Dat ging via een commerciële man van Alfa. We hebben het toen ook wel gehad over bedrijfsovernames en wat Alfa daarin kon betekenen. Uiteindelijk verwaterde dat contact, totdat het weer werd opgepakt door overnameadviseur Oscar Leune van Alfa Consultants. Een competent iemand. Hij geeft tips, en hij kwam met Dealsuite aan.”

Nooit het juiste bedrijf mislopen

Floris Hoedjes, Head of Client Success bij Dealsuite: ‘’Sinds kort is Alfa Consultants Premier Partner geworden van Dealsuite. Iets waar we heel erg blij mee zijn. Als Premier Partner kan Alfa Dealsuite met korting aanbieden aan hun klanten en relaties, zodat bedrijven als SCHULZ Systemtechnik optimaal vindbaar en zichtbaar zijn als strategische koper in de markt. Samen vinden ze zo sneller de juiste targets omdat verkopende partijen specifiek aanslaan op het M&A profiel van SCHULZ Systemtechnik als strategische koper. Als ambitieus bedrijf wil je gewoon geen kans missen. Zeker niet als je achteraf hoort dat de concurrent ermee vandoor is gegaan. Het is mooi dat wij zo kunnen bijdragen aan de groeistrategie van SCHULZ Systemtechnik.’’

Dagelijks een mailtje

“Je zit via Dealsuite veel dichter op de bron”, constateert Leon. “Je krijgt dagelijks een mailtje over de bedrijven die nieuw op de markt komen op basis van de zoek keuzes die je hebt ingesteld. Ook mijn Duitse collega heeft een login om er gebruik van te maken, om te zoeken in Duitsland, Oostenrijk en Tirol. Door het abonnement op Dealsuite kun je nu veel sneller reageren.”

Grote overnamestap binnen een jaar

Leon: “het plan is om binnen een jaar een grote overnamestap te zetten, maar je moet realistisch zijn. Ondertussen gaan we ook gewoon door met onze autonome groei, al is het moeilijk om personeel te krijgen. We zijn ook bezig met nieuwbouw die we eigenlijk wel willen realiseren. Maar is dat verstandig? Stel dat we straks een bedrijf in de buurt kunnen overnemen dat veel groter is dan wij. Dan is het weer logisch dat wij bij hen intrekken. Toch moet het zoeken naar die nieuwe locatie gewoon doorgaan.”

SCHULZ Systemtechnik is op zoek naar Elektrotechnische Installatiebedrijven vanaf 20 FTE in Duitsland, Oostenrijk, Nederland en België.

Connect met Schulz Systemtechnik via Dealsuite!

Nog geen lid? Boek vandaag nog een demo en ontdek hoe u kunt profiteren van Dealsuite!

New call-to-action

Gerelateerde artikelen