Ook voor een goede buy-and-build strategie geldt: ‘Slim denken, niet moeilijk’ 

Lees het artikel :

Steeds verder groeien en dan ook nog kwaliteit bieden. Een prima idee, maar hoe maak je bij een goede buy-and-build strategie ook optimaal gebruik van (het aanbod dat je vindt op) Dealsuite? Deze vraag leggen we voor aan Frank Tijhuis van Nepocon Ingenieurs en zijn investeringspartner Gijs Marbus van Green Park Investments.

Via Dealsuite kwamen ze op het spoor van Solid Services. Dit was voor ons een mooie kans die in eerste in stantie niet op onze wensenlijst stond, maar uiteindelijk  een mooie toegevoegde waarde biedt aan de diensten van Nepocon.

Private equity voor mensen die niet van private equity houden

“Hij zal zich niet met de inhoud bemoeien, maar het scheelt wel dat Gijs een techneut is van achtergrond,” vertelt Tijhuis wanneer hij terugkijkt op een van de redenen waarom hij besloot om met Green Park in zee te gaan. 

In 2021 doet Tijhuis een deel van zijn bedrijf over aan Green Park. Het is tijd om Nepocon verder te laten groeien en dat kan met deze strategische partner. Green Park investeert louter en alleen met een ambitie voor de langere termijn, vertelt Marbus. “We zijn actief betrokken bij de ontwikkeling en groei van de bedrijven waarin we investeren. Zoals gezegd, bemoeien we ons niet met de inhoud, maar het scheelt natuurlijk wel als we weten waar het in een onderneming om draait.”

De band tussen Nepocon en Green Park is gebaseerd op vertrouwen en respect voor de wederzijdse expertise. Bij Nepocon is dat het ontwerpen van civiele, bouwtechnische constructies en waterbouwkundige projecten en watermanagement.  Green Park richt zich op investeringen in kleine en middelgrote bedrijven in de Benelux met focus op buy-outs, groei en partnership. Marbus voegt daar nog enthousiast aan toe: “Soms zeggen mensen dat we een private equity partij zijn voor mensen die niet van private equity houden.” Dat door het feit dat Green Park met eigen middelen investeert, zonder fondsstructuur en zonder exit horizon, wat voor Nepocon een belangrijke reden was om juist met Green Park in zee te gaan.

Groeien = slim denken, niet moeilijk

Het persoonlijke motto van Tijhuis sluit ook naadloos aan bij de buy-and-build strategie die hij gekozen heeft voor Nepocon: ‘Slim denken, niet moeilijk.’ Het idee is om met slimme overnames te groeien zonder dat onnodig ingewikkeld te maken. “In eerste instantie was ons doel om vestigingen in West-Nederland te krijgen. We willen graag meerdere kleinere kantoren verdeeld over het westen. Zo zitten we altijd dicht bij onze klanten, maar ook daar waar onze mensen wonen en werken.”

Samen met Green Park is Nepocon de afgelopen jaren al vijf keer zo groot geworden met die strategie. “We willen blijven groeien zolang ook het personeel er enthousiast van wordt” benadrukt Tijhuis. “Want zonder hen stelt het bedrijf natuurlijk niks voor.” Marbus blijft ondertussen goed kijken naar welke kansen zich voordoen op de markt, en Green Park helpt Tijhuis met het continue ontwikkelen van de organisatie. “Dealsuite is een handige tool voor het spotten van mogelijkheden naast onze proactieve aanpak. Sterker nog, ik weet niet of we Solid Services zonder het platform wel op het spoor waren gekomen.”

Deze deal zagen we niet helemaal aankomen

In eerste instantie is Nepocon dus op zoek naar overnamekandidaten om de dekking, met name in het westen van Nederland uit te breiden. Maar via Dealsuite zien Marbus en Tijhuis dat Solid Services - wat in Brabant is gevestigd - wordt aangeboden voor overname. “Als je gaat uitbreiden moet je verder kunnen kijken dan alleen de voor de hand liggende ‘passende puzzelstukjes’. Solid Services bleek een enorm mooie kans te zijn.”

Door de deal met Solid Services heeft Nepocon de activiteiten kunnen verbreden en verdiepen, vindt Tijhuis. “Solid Services is specialist op het gebied van schade-analyse, onderhoud en beheer van betonnen gebouwen en constructies. Dat is interessant, want uit dit soort adviezen komt ook weer werk dat onze ingenieurs kunnen oppakken. Het gaat in ons vak niet alleen om nieuwbouw. Zeker in deze tijd waar duurzaamheid voorop staat, wordt het in stand houden van civieltechnische, bouwkundige en waterbouwkundige objecten steeds belangrijker. We delen met Solid ook nog dezelfde kernwaarden, dus al snel was er een klik.”

“Dit was echt een additionele stap voorwaarts, dankzij Dealsuite,” vult Marbus aan. “Het bedrijf werd aangeboden via een adviseur die we nog niet kenden en bevond zich in een regio waar we zelf nog niet met partijen in gesprek waren. Sowieso denk ik dat Dealsuite een nuttig platform is als je strategische overnames wilt doen. Het maakt ook hele kleine potentiële deals goed zichtbaar, of de stappen waar je nog niet proactief mee bezig bent.”

Doorgroeien, met kwaliteit als topprioriteit

Marbus en Tijhuis zijn nog niet klaar met hun buy-and-build strategie. “Het gaat hier dus niet alleen om de omvang van het bedrijf, we zijn vooral op zoek naar kwalitatief hoogwaardige overnames omdat we geloven in de kracht van specialisten. Zowel verdieping, als uitbreiding van de activiteiten staan op het menu.”

Tussen de grote ingenieursbureaus onderscheidt Nepocon zich heel duidelijk door als specialist  praktische en innovatieve oplossingen te bieden. De organisatie blijft zo ingericht dat de lijnen kort zijn, zodat er snel geschakeld kan worden. Tijhuis licht de toekomstplannen graag toe: “Naast de groei, focussen we ons intern ook op digitalisering, AI en parametrisch ontwerp. Hiermee willen we zoveel mogelijk standaardiseren, zodat het echt interessante werk overblijft voor onze medewerkers. Het werk wordt gewoon leuker en zo kunnen we klanten de hoogste kwaliteit blijven bieden. Ook een kwestie van slim denken, niet moeilijk.”

New call-to-action

Gerelateerde artikelen