Inspelen op de veranderende behoeften van M&A in de technologiesector

Lees het artikel :

Digitale transformatie blijft de drijvende kracht achter fusies en overnames in de technologiesector, maar de vraag verschuift, met een nieuwe golf van grensoverschrijdende interesse en meer aandacht voor het aantrekken van talent van de hoogste kwaliteit.

Het in Londen gevestigde adviesbureau Venture Corporate Finance, dat gespecialiseerd is in de verkoop van bedrijven in de IT-, tech- en telecomsector, heeft het afgelopen jaar een aanzienlijke toename gezien van internationale kopers die de Britse markt willen betreden.

"Private equity-ondersteunde kopers kijken vaak naar bedrijven die vergelijkbare diensten aanbieden", zegt Gary Smith, Managing Director bij Venture. "Wat we nu zien, vooral bij Europese kopers, zijn mensen die deze diensten niet hebben die de markt betreden om nieuwe mogelijkheden toe te voegen aan hun portfolio van bedrijven."

Populaire targets

IT-bedrijven zijn al lang populaire doelwitten voor fusies en overnames vanwege hun innovatieve technologieën, snelle groeipotentieel, loyale klantenbestanden en wereldwijde aanwezigheid. Het onderzoek van Dealsuite toont een gemiddelde van 9,6 geïnteresseerde partijen per aangeboden onderneming in de IT dienstenverlening sector en 10,1 per Softwareontwikkeling onderneming in Nederland in de eerste helft van dit jaar tegenover een gemiddelde van 5,9 geïnteresseerde kopers per aangeboden onderneming in Nederland.

De gefragmenteerde sector is ook geschikt voor consolidatie, met veel kleine en middelgrote bedrijven die concurreren om marktaandeel en veel ruimte om schaalvoordelen te behalen door middel van overnames.

De talentenstrijd

Technologiebedrijven beschikken over een aantal van de meest getalenteerde en bekwame werknemers in de economie en de mogelijkheid om deze nieuwe vaardigheden toe te voegen aan gevestigde bedrijven is vaak een belangrijk onderdeel geweest van de besluitvorming bij fusies en overnames, met name in nieuwe en zich ontwikkelende gebieden zoals AI en cloud computing. In een sector waar de vraag voortdurend toeneemt, wordt de concurrentie om talent steeds heviger, waardoor menselijk kapitaal een van de hoogste prioriteiten is bij recente deals.

"Vroeger waren kopers erg gefocust op klanten en contracten, en erg bezig met het maken van synergieën in het bedrijf," legt Smith uit. "Er heeft een echte mentaliteitsverandering plaatsgevonden wat betreft de noodzaak om kwaliteitsmensen aan het bedrijf toe te voegen, vooral nu de arbeidsmarkt krap is geworden - het aannemen en behouden van de juiste mensen is duur, dus het is een belangrijk onderdeel van de transactie geworden."

Winstgevendheid

De beperkingen die tijdens de Covid-pandemie werden opgelegd, versnelden de digitale transformatie omdat bedrijven zich snel moesten aanpassen aan remote werken en online bedrijfsmodellen. Van videobellen tot IT-infrastructuur en cyberbeveiliging, veel verschillende techbedrijven profiteerden van de stijging in de vraag.

"In de afgelopen vier of vijf jaar hebben we de winstgevendheid van veel van deze verschillende diensten zien stijgen, waardoor de waarde van de bedrijven toeneemt," zegt Smith. "Hierdoor kunnen eigenaren vervolgens een positieve beslissing nemen over het verkopen van hun bedrijf."

De wereldwijde pandemie gaf eigenaars de kans om na te denken en een nieuw evenwicht tussen werk en privéleven te ontwikkelen, wat ook de verkoop stimuleerde. Met zoveel bedrijven van goede kwaliteit die op de markt kwamen en met meerdere kopers die boden op dezelfde soorten bedrijven, was het een zeer competitieve markt.

Al deze factoren hebben ertoe geleid dat bedrijven in de technologiesector multiples en structuren hebben bereikt die nog nooit eerder zijn vertoond. Volgens de Dealsuite M&A-monitor bereikten de sectoren IT dienstenverlening en Softwareontwikkeling enkele van de hoogste EBITDA multiples in Nederland, met een EBITDA multiple van 6,8 voor de sector Softwareontwikkeling en een multiple van 6,5 voor de sector IT dienstverlening.

Covid stimuleerde ook de ontwikkeling van het online sluiten van deals, een ontwikkeling die de techsector, zonder verbazing, snel heeft omarmd.

"De manier waarop transacties worden beheerd en de snelheid waarmee ze worden afgehandeld, met name in het middensegment van de markt, is veranderd omdat de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten via digitale communicatie veel gemakkelijker en sneller is, het heeft de hele verwerkingstijd versneld," legt Smith uit.

Venture Corporate Finance heeft transacties voltooid waarbij de koper en de verkoper elkaar nooit persoonlijk hebben ontmoet, wat vroeger zeldzaam was en in sommige sectoren nog steeds ongebruikelijk is, voegt hij eraan toe.

Een veranderend landschap

Nu de kosten van lenen stijgen en het vooruitzicht van politieke veranderingen in 2024 opdoemt, kan het zijn dat kopers naar opties met een lager risico beginnen te kijken.

"Bedrijven die twee of drie jaar geleden zouden zijn overgenomen, worden nu veel gedetailleerder beoordeeld op hun prestaties", zegt Smith. "Mensen vragen zich af of deze groei duurzaam is."

De technologiesector mag dan niet zo levendig zijn als de afgelopen jaren, Venture Corporate Finance blijft zeer actief. Het breder uitzetten van het net voor potentiële kopers is hiervoor een cruciale reden. Bij de verkoop van een IT-bedrijf heeft Venture Corporate Finance altijd een sterke database van 'bekende' en 'enigszins onbekende' kopers, maar het is vaak die extra 25% - de 'onbekende' - die het verschil maakt, legt Smith uit:

"Dealsuite voegt het onbekende toe - mensen buiten de branche, mensen die misschien Europees zijn, waar we misschien nog nooit van hebben gehoord - ze vergroten ons bereik om nieuwe kopers in de ring te brengen."

Boek vandaag een demo en ontdek hoe Dealsuite u kan helpen relevante deals te vinden in de technologiesector.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen