Wieger Houtman: drijvende kracht van M&A-transformatie

Lees het artikel :

In de dynamische wereld van fusies en overnames (M&A) zijn er figuren die zich onderscheiden door hun vermogen om innovatie en vooruitgang te stimuleren. Wieger Houtman, Head of Corporate Accounts bij Dealsuite, is zo iemand. Zijn reis van een doorgewinterde M&A-consultant naar een sleutelrol bij Dealsuite markeert een belangrijk keerpunt in zowel zijn carrière als in de digitalisering van M&A-professionals. 

Als Head of Corporate Accounts richt Wieger zich op de nieuwste klantgroep van Dealsuite; de zogeheten strategische kopers. Daartoe behoren bedrijven die incidenteel een overname doen tot grotere holdings met een actieve buy-and-build strategie. Laten we eens nader kennismaken met deze ervaren M&A-expert.

Achtergrond van Wieger Houtman

Wieger Houtman bouwde een indrukwekkende carrière in de M&A-sector. Direct na de collegebanken startte hij bij Hogenhouck m&a waar hij al snel het M&A vak in de vingers kreeg waarna hij zijn carrière voortzette met een eigen corporate finance adviesbureau. Door de jaren heen heeft Wieger het M&A-landschap zien veranderen. ‘’Tijdens mijn beginjaren, van 2010 tot 2015, zag je de eerste vormen van digitalisering verschijnen,” zegt Wieger. “Denk bijvoorbeeld aan de digitale dataroom. Dat was een verademing ten opzichte van het traditionele boekenonderzoek.” 

Overstap naar Dealsuite

In die tijd maakte Wieger ook kennis met M&A-platforms als Dealsuite. “Toen was het nog vooral gericht op het koppelen van kopers en verkopers, zoals Funda dat doet voor de woningmarkt.” De corona pandemie bracht de digitalisering van M&A in een stroomversnelling. Een ontmoeting met Dealsuite-oprichter Floyd Plettenberg deed bij Wieger een lampje branden. Hij zag een kans om zijn M&A-expertise toe te passen in een digitale context. Dit leidde tot zijn overstap naar Dealsuite, een beslissing die hij beschrijft als "een prachtige match."

Dealsuite: ‘Linkedin van de overnamemarkt’

Dealsuite biedt nu uitgebreide ondersteuning aan CEO's, CFO's en in-house M&A-professionals. Het platform biedt niet alleen toegang tot het netwerk van M&A professionals, maar speelt ook een cruciale rol in het versterken van M&A branding en het efficiënt sourcen van dealflow. Dealsuite gaat verder dan de standaard on-the-market aanbiedingen: "We hebben een unieke tooling ontwikkeld voor off-the-market deals," legt Wieger uit, “wat de gebruikers een voorsprong geeft in de jacht op waardevolle kansen.”

De netwerkmodule valt goed in de smaak bij Wieger én bij ondernemers: “Daarmee komen ze direct in contact met M&A-professionals. Wat dat betreft zijn wij de LinkedIn van de overnamemarkt met zowel persoonlijke als bedrijfsprofielen.” 

Ook heeft Dealsuite strategen, private equity huizen en de M&A adviesbureaus verder geïntegreerd. Met deze stap met Dealsuite de overname markt nog completer.  

Overnames zijn steeds gewoner

In de mid-market, waarin Dealsuite actief is, neemt het aantal overnames al jaren toe. “Waar vroeger een ondernemer op 60-jarige leeftijd pas ging nadenken over bedrijfsverkoop, is een gedeeltelijke of volledige overname nu veel gewoner,” merkt Wieger. “Ondernemers in elke fase kunnen nu makkelijker afscheid nemen van hun bedrijf. "Ze schatten beter in wanneer ze niet meer nodig zijn of wanneer een bedrijfsfase vraagt om nieuw kapitaal." "Ook zien we de populariteit van buy-and-build als groeistrategie blijft toenemen."

De vraag naar overnames creëert misschien ook wel het aanbod van investeerders. Er zijn nu veel meer verschillende kopers actief dan pakweg 15 jaar geleden. Zowel financiële- als strategische partijen bewegen zich naar de mid-market. Ook zijn strategen in meerdere landen actief. “Het aantal internationale transacties zal verder toenemen,” voorspelt Wieger. 

Dealsuite is dan ook grensoverschrijdend actief. “In meer dan 50 landen inmiddels, waarbij we in Europa zelfs het leidende M&A platform voor de mid-market zijn,” vertelt Wieger.

Vanuit het buitenland is de interesse in Nederlandse MKB’ers ook steeds groter. “Je hebt natuurlijk wel verschillen in taal, juridische entiteiten en valuta. Maar daar houdt onze software rekening mee.” Wieger illustreert dit met een voorbeeld: “Een Fransman kan een bedrijf te koop aanbieden in het Frans en jij kan al zijn bedrijfsinformatie dan inzien in het Nederlands. Hetzelfde geldt voor vreemde valuta. Op deze manier is het platform internationaler dan ooit.’’

Wat de toekomst brengt

"Ik denk dat onze software voorlopig nog niet af zal zijn," zegt Wieger, duidend op de constante vooruitgang en aanpassing aan de veranderende marktbehoeften. Dealsuite is vastbesloten om haar software elk jaar verder uit te breiden, waarbij elke nieuwe functionaliteit moet leiden tot betere connecties en nog relevantere dealflow.

Wieger benadrukt dat er nog veel ruimte is voor verbetering binnen het M&A-proces. "Er zijn nog vele onderdelen in het proces die we met slimme tools kunnen ondersteunen zodat professionals nog beter hun werk kunnen doen." Deze toewijding aan innovatie weerspiegelt de missie van Dealsuite om de efficiëntie en effectiviteit van overname processen te maximaliseren.

Ondanks de grote internationale dekking, sluit Wieger verdere uitbreiding niet uit: We willen onze leidende positie in Europa verder versterken in Centraal- en Oost-Europa." Deze geografische uitbreiding is een duidelijk signaal van de ambitie van Dealsuite om een dominante speler te blijven in de internationale M&A-markt.

De toekomst van Dealsuite omvat ook grote upgrades in de netwerkmodule, de insights-module en de datamodule. "De competitieve overnamemarkt zorgt ervoor dat bedrijven zich nog beter willen positioneren," zegt Wieger. “Bedrijven zullen meer nadruk willen leggen op hun unieke kenmerken, zoals hun specifieke expertisegebieden, bewezen track record in deals en hun bedrijfsbranding.”

Met deze visie en plannen positioneert Dealsuite zich als een voorloper in de evolutie van een digitale M&A-markt. En in die omgeving voelt Wieger zich prima op zijn plek.

Wilt u meer weten over wat Wieger en Dealsuite voor u kunnen betekenen? Book nu een demo!

New call-to-action

Gerelateerde artikelen