Ontdek Polen: een steeds aantrekkelijkere bestemming voor fusies en overnames

Lees het artikel :

Polen heeft zich de afgelopen jaren ontpopt als een aantrekkelijke bestemming voor fusies en overnames. Met een diverse economie, een schat aan onaangeboord potentieel en een sterke strategische positie binnen Europa is de markt steeds aantrekkelijker geworden voor buitenlandse investeerders.

Als Associate Manager bij Excalibur, een adviesbureau voor fusies en overnames in Polen, heeft Bartosz Kiejrys deze groei van dichtbij meegemaakt.

"Vanaf dag één was de focus om een internationaal bedrijf op te bouwen," zegt hij. "We hebben nu een wereldwijd netwerk van hechte en betrouwbare partners - minstens 90% van de deals waaraan we werken zijn met buitenlandse investeerders vanuit de hele wereld."

Excalibur werd een decennium geleden opgericht door de partners Michał Portalewski en Paweł Pawłowski en adviseert zowel buy- als sell-side klanten. Het bedrijf heeft vorig jaar 14 deals afgerond en is daarmee de best presterende onafhankelijke adviseur in CEE in termen van dealvolume - en derde in het algemeen na grote zakelijke spelers zoals PriceWaterhouseCoopers en Grant Thornton - volgens het financiële analyse bureau Mergermarket.

Een groeiende, diverse economie

Sinds de overgang van een socialistische naar een vrijemarkteconomie zo'n 30 jaar geleden, heeft Polen constant hogere groeipercentages gekend dan de meeste Europese - en wereldwijde - tegenhangers (een gemiddelde jaarlijkse groei van het BBP van 4% in de afgelopen vijf jaar). Deze snelle economische expansie heeft een gunstige basis gelegd voor ondernemerschap en de opkomst van een nieuwe generatie succesvolle bedrijfseigenaren, van wie velen nu de pensioengerechtigde leeftijd bereiken.

De veelzijdige economie en robuuste infrastructuur van Polen maken het land nog aantrekkelijker voor investeerders. Terwijl veel van de andere West-Europese landen hun ontwikkeling-inspanningen richtten op specifieke sectoren, is Polen gelijkmatiger gegroeid in verschillende sectoren. Deze diversiteit zorgt voor blijvende economische stabiliteit en biedt een breed spectrum aan investeringsmogelijkheden.

Beperkte successie geschiedenis

Polen heeft niet de jarenlange traditie van multigeneratie bedrijven die kenmerkend zijn voor veel westerse economieën, zoals Duitsland. Dit betekent dat er een groeiend aantal Poolse bedrijven op zoek is naar strategische partnerschappen of overnames, waardoor aanzienlijke kansen ontstaan voor investeerders om de bloeiende markt van het land te betreden.

"Omdat onze vrije markteconomie jong is, hebben we geen gevestigde opvolging cultuur en ook het wettelijke kader is nog maar net bezig met een inhaalslag," zegt Kiejrys. "Dus nu hebben we een enorme stroom jonge familiebedrijven zonder opvolgingsplan." "Het is een typische klantcase voor ons."

Strategische positie

Recente geopolitieke gebeurtenissen, waaronder het conflict in Oekraïne en de COVID-19 pandemie, hebben het belang van het spreiden van toeleveringsketens onderstreept. Polen - met zijn strategische positie, goed ontwikkelde infrastructuur en geschoolde arbeidskrachten - heeft zich ontpopt als een ideale bestemming voor bedrijven die hun activiteiten dichter bij huis willen vestigen.

 Deze 'nearshoring'- en 'friendshipring'-trends hebben de fusies en overnames in Polen verder gestimuleerd, omdat buitenlandse investeerders proberen te profiteren van het gunstige ondernemingsklimaat in het land en partnerschappen proberen te vermijden met bedrijven die niet dezelfde bedrijfscultuur en ethiek delen.

"Voor de oorlog was Polen de grootste fusie- en overnamemarkt in termen van aantal transacties en transactiewaarde binnen Centraal- en Oost-Europa, Rusland niet meegerekend," legt Kiejrys uit. "Maar nu de meeste westerse investeerders een investering in Rusland vermijden, is onze marktpositie nog sterker."

Gefragmenteerde markt

Hoewel Polen nu grotendeels als een ontwikkelde economie wordt beschouwd, is er nog veel ruimte voor consolidatie in de markt.

"Industrieën die in het Westen geconsolideerd zijn, zijn vaak nog erg verspreid in Polen," zegt Kiejrys. "Dit betekent dat er veel kleinere bedrijven zijn die overgenomen moeten worden om de markt te consolideren - vaak nog een kans voor buitenlandse investeerders."

Een centrum voor innovatie

Polen wordt steeds meer erkend vanwege zijn innovatie, technologische ontwikkeling en startup-ecosysteem. De jonge economie heeft veel van de verouderde systemen overgeslagen waar andere landen traag waren met vervanging, terwijl de centrale ligging in Europa het een handige uitvalsbasis maakt voor bedrijven om klanten, partners en werknemers in zowel EU- als niet-EU-landen te bereiken.

"We zijn meteen in de nieuwste technologie gesprongen, dus we hebben een goede infrastructuur en implementatie van de nieuwste technologieën," legt Kiejrys uit. "We zijn een leidende plek geworden voor tech-investeringen en ondernemerstalent."

De belangstelling van grote techbedrijven heeft de rol van Polen als tech-hub verstevigd, met bedrijven als Google en Amazon die de afgelopen jaren hun activiteiten in Poolse steden hebben uitgebreid.  

Maximaliseer het dealpotentie in Polen

Het M&A-team van Excalibur blijft klein en de sectorparameters zijn relatief breed. Toch concurreert het met grote bedrijven. Wat is het geheim van het succes?

"We geven voorrang aan kwaliteit boven kwantiteit, zowel wat betreft de service die we leveren als de projecten waaraan we werken," zegt Kiejrys. "Klanten vertrouwen ons - het is vaak voorgekomen dat we projecten hebben afgerond waar andere adviseurs hebben gefaald."

Om succesvol te zijn, moet je bereid zijn om extra inspanningen te leveren, voegt hij eraan toe, en alle mogelijke aspecten in overweging te nemen. Het gebruik van de juiste technologie is hier een belangrijk onderdeel van, vooral als het gaat om buitenlandse investeerders.

"Dealsuite voegt een extra mogelijkheid toe om een project op de markt te brengen - het vergroot de kans om de juiste koper te vinden en verbreedt het spectrum van investeerders die je kunt bereiken, met name internationale klanten."

Hoewel veel werk van M&A-professionals hands-on is, kan Dealsuite ook meer passief worden gebruikt, voegt hij eraan toe. "Zodra je het project uploadt, weet je dat dit kanaal werkt, het is zichtbaar. Bovendien is het een platform voor professionals, dus er is een zeer goede kans dat je project wordt gezien door een geloofwaardige investeerder die verder wil gaan."New call-to-action

Gerelateerde artikelen