De ziel behouden, daar draait het om bij opvolging van een DGA of familiebedrijven. Maar hoe doe je dat?

Lees het artikel :

Bolster Investment Partners is een lange termijn investeerder in familiebedrijven via zowel minderheids- als meerderheidsbelangen. Met een unieke portefeuille van twintig Nederlandse b2b-bedrijven hebben ze ondertussen veel ervaring met het vinden van opvolging voor DGA- en familiebedrijven. Die opvolging is vaak een van de redenen dat bedrijven een langdurig partnerschap aangaan met Bolster.

Maar hoe zorg je voor een goede opvolging, zonder dat de ziel van het bedrijf verloren gaat? We leggen deze vraag voor aan Mark van Rijn, Managing Partner & Chief Investment Officer bij Bolster.

Niet voor de korte termijn

“We moeten soms nog wat scepsis overwinnen als we interesse tonen in een nieuw bedrijf,” vertelt Van Rijn.  “In de krant lezen mensen natuurlijk allerlei excessen over wilde investeringsclubs die een bedrijf overnemen, opknippen en er volledig de ziel uit halen. Gelukkig hebben mensen al snel door dat wij er voor de lange termijn in zitten.”

Doordat Bolster investeert voor de lange termijn, is het acquisitietraject ook vaak een kwestie van een lange aanloop. Bolster wil een bedrijf echt kennen en de sector waarin zo’n bedrijf acteert snappen. ‘Dat betekent een aantal jaren koffiedrinken om elkaar te leren kennen,’ vertelt Van Rijn. “Dat is een heel andere strategie dan de buy-and-build strategie die we voor een aantal bedrijven uit onze portefeuille verzorgen. Om zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van alles wat er in de markt speelt, voeren we veel gesprekken, lezen research rapporten en maken we gebruik van Dealsuite. Het hebben van een sterk netwerk is belangrijk in ons vak, maar goede tooling ook.”

Verschillende motivaties voor een investeringspartner

Er zijn volgens Van Rijn drie redenen waarom bedrijven geïnteresseerd zijn om een deel van hun aandelen over te doen aan Bolster of een van de bedrijven in hun portefeuille. De belangrijkste reden is vaak de opvolging van de huidige DGA. Daarnaast kan ook het verzilveren van vermogen dat in het bedrijf zit een belangrijke rol spelen. Uiteraard zijn er ook veel bedrijven met groeiambities waarvoor ze kapitaal nodig hebben dat gevonden kan worden bij investeerders als Bolster. 

“Vaak is het ook een combinatie van deze factoren,” benadrukt Van Rijn. “Want het een sluit het ander natuurlijk niet uit. Wat de motivatie ook is, we kunnen met onze expertise ondernemers ondersteunen met financiële middelen en business ervaring.“

Geen pasklaar antwoord bij de transactie

Wanneer directie-opvolging (een deel van) de vraag is van de partij waar Bolster in investeert, zijn er verschillende opties. Is er intern een kandidaat beschikbaar, of kan beter iemand van buiten de organisatie het stokje overnemen van een DGA? Maar de vraag gaat veel verder dan dit, vindt Van Rijn. “Bij de transactie hebben we vaak nog helemaal geen pasklaar antwoord op de opvolgingsvraag. Dan weten we nog relatief weinig van de onderneming, de ondernemer, of de familie. We moeten echt een poosje met elkaar onderweg zijn als mede-eigenaar, voor we weten wat de beste route is.”

De eerste stap is altijd een uitgebreide en duidelijke kennismaking met alles en iedereen die wat te maken heeft met de organisatie. “Dat wil niet zeggen dat we ons ook gaan bemoeien met het product of de dienst van de organisatie, wel met de structuur,” benadrukt Van Rijn. Omdat veel zaken om een DGA opgebouwd zijn, kijkt Bolster eerst hoe dat in elkaar zit. 

De structuur wordt als dat nodig is langzaam aangepast zodat het bedrijf er binnen drie tot vijf jaar profijt van heeft. “Dat betekent dus dat we niet zomaar van de ene op de andere dag een vervanger zoeken en die neerzetten,” vertelt Van Rijn. “Dat is praktisch ook helemaal niet haalbaar, omdat er dan veel teveel kennis en ervaring verloren gaat. De kans is bovendien groot dat er in de organisatie weerstand komt en de ziel van het bedrijf verloren gaat. Dat willen we natuurlijk voorkomen.”

Ook werving is een proces waar tijd voor nodig is

In de meeste gevallen kijkt Bolster eerst of er binnen het bedrijf een geschikte kandidaat is voor opvolging. Dat is vaak snel duidelijk en interne kandidaten krijgen in beginsel de voorkeur boven externe kandidaten. “Ook hiervoor nemen we graag de tijd,” zegt Van Rijn. “Soms moeten interne kandidaten eerst wennen aan het idee dat een directiefunctie voor hen is weggelegd.”

Ook in een opvolgingsproces is heldere communicatie cruciaal. We moeten duidelijk zijn. We snappen dat de meeste mensen niet zitten te wachten op verandering. We leggen uit wat er gaat gebeuren, waarom en hoe. Wanneer mensen niet weten wat ze te wachten staat, krijg je hun vertrouwen niet.

Naast duidelijkheid zijn volgens Van Rijn ook heldere organisatiestructuren heel belangrijk. “Van prijzen tot speciale voorwaarden; veel afspraken zitten vaak in de hoofden van mensen. Dat heeft jarenlang goed gewerkt, maar als er een opvolgingstraject start moeten we ervoor zorgen dat deze informatie zo veel mogelijk terechtkomt in systemen om de duurzaamheid naar de toekomst ook te kunnen garanderen. Daarvoor is discipline en structuur nodig, ook hier kunnen we geen half werk leveren. ”

Hou de ziel in de onderneming

Hoewel Bolster op dit moment twintig zeer diverse bedrijven in de portefeuille heeft, is er wel een rode draad in de manier van werken met deze ondernemingen. “We zijn echt een sparringpartner, zonder dat we pretenderen dat we de wijsheid in pacht hebben. We gaan niet op de stoel zitten van de ondernemer, want de onderneming is niet voor niets groot en succesvol geworden. De succesformule van de onderneming moet intact blijven.”

Het gaat om de balans tussen de bestaande cultuur en waarden, en de nieuwe structuur. Want alleen zo kan de ziel van de onderneming blijven bestaan. Dat betekent ook dat er tijd nodig is om dat stap voor stap te kunnen uitvoeren met aandacht en discipline. “Datzelfde geldt voor wijzigingen op directie- en managementniveau,” vertelt Van Rijn. “Dat doen we heel rustig en vooral niet te veel tegelijk.” 

Over Bolster Investment en Dealsuite

Bolster Investment Partners is een flexibele, lange termijn investeerder. Gespecialiseerd in samenwerkingen met DGA- en familiebedrijven middels minderheids- en meerderheidsbelangen. Bolster investeert in buitengewone Nederlandse ondernemingen met een scherpe focus en een bewezen businessmodel.

Om deze bijzondere bedrijven te vinden en te volgen maakt Bolster gebruik van Dealsuite. Maar ook om bedrijven uit de Bolster-portefeuille te helpen met hun buy-and-build strategie. Dat leidt niet alleen tot interessante gesprekken, maar ook tot succesvolle conversie.

Kom hier in contact met Mark van Rijn van Bolster Investment Partners via Dealsuite

Nog geen lid? Boek vandaag nog een demo en ontdek hoe u kunt profiteren van Dealsuite.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen