Recht zo die gaat: Waarom transport- en logistieke bedrijven het ondanks geopolitieke spanningen goed blijven doen

Lees het artikel :

Zelfs een wereldwijde pandemie, escalerende geopolitieke spanningen en hogere inflatie hebben onze liefde voor shoppen niet kunnen stoppen. Wereldwijd groeide de detailhandel in 2021 met bijna 10% tot 26 biljoen dollar. En in 2025 zal deze markt naar verwachting 31,3 biljoen dollar waard zijn.

Dat enthousiasme maakt de transport- en logistieksector in mindere economische periodes een goede defensieve investering en zorgt voor meer deals in de sector. Consumentenvoorkeuren zijn veranderlijk, maar producten moeten altijd van de ene naar de andere plek vervoerd worden. De sector is met de toenemende globalisering en opkomst van e-commerce flink gegroeid – en zal alleen maar verder blijven groeien.

Wereldwijde groei

Door technologische vooruitgang is de transport en logistiek sector een stuk efficiënter geworden en zijn supply chains de afgelopen twintig jaar steeds complexer geworden. Daardoor gaan grondstoffen, onderdelen en eindproducten nu sneller en goedkoper dan ooit de wereld rond.

We zien deze ontwikkeling overal. Denk aan de populariteit van het Chinese Temu, dat kort na de lancering in september 2022 de top shopping-app in Apple's Amerikaanse app store werd. Het principe is eenvoudig: extreem goedkope producten (de meeste zijn goedkoper dan 10 dollar) die vanuit China gratis thuis worden bezorgd.

Zo'n bedrijfsmodel berust op enorm complexe systemen die tegelijkertijd zeer betrouwbaar en efficiënt zijn. Het laat ook zien hoe handel meer invloed kan hebben dan geopolitiek, vooral wanneer voor consumenten de kosten voor levensonderhoud opeens de pan uit rijzen.

M&A-trends

We zien een aantal belangrijke trends in de sector die bepalend zijn voor fusies en overnames door transport- en logistieke bedrijven:

Meer internationale transacties

Internationale supply chains lijken misschien ongelooflijk complex, maar de moeilijkste uitdaging voor de transport- en logistieke sector is vaak juist het minst internationale deel: producten in het land van bestemming en bij de uiteindelijke koper krijgen. Hierbij komen vaak allerlei verschillende stappen en dienstverleners kijken, waardoor de meeste deals in de sector nog steeds in eigen land worden gedaan.

Toch nemen na een korte pauze tijdens de pandemie de internationale transacties weer toe: volgens Deloitte is bij ongeveer 40% van de transacties een buitenlandse koper betrokken. En dit zal nu logistieke netwerken steeds internationaler worden en de sector zich consolideert alleen maar meer worden.

Groeiende belangstelling onder private equity

Voortbouwend op de vorige trend, profiteren vooral private equity-spelers van deze kansen tot consolidatie. Zij hebben de expertise en het kapitaal om doeltreffend internationale deals te doen. In de meeste Europese landen, waar de sector sterk gefragmenteerd is en er veel kleinere spelers zijn, zijn verschillende serie-overnemers de drijvende kracht achter consolidatie in alle marktsegmenten.

Tegelijkertijd verschuift de logistiek steeds meer naar een asset-light model dat snel en flexibel kan reageren op veranderingen in de vraag of onderbrekingen in de supply chain. Dit soort transformatie is aantrekkelijk voor PE's, die kansen zien om niet-kernactiviteiten af te stoten, kosten te besparen en efficiënter te worden door te investeren in technologie.

Sterk onderliggend potentieel

Groei staat centraal bij de kansen in de transport en logistiek sector. De wereldwijde sector is volgens sommige schattingen goed voor een omzet van meer dan 4,5 biljoen dollar. En naar verwachting zal de groei van de sector de wereldeconomie in de komende tien jaar ruimschoots overtreffen. Bedrijven doen M&A-deals om zo snel mogelijk een groter deel van de taart te veroveren door consolidatie en investeringen in technologie.

Hoewel het ongetwijfeld een uitdagende sector is, wedden investeerders erop dat schaalgrootte en eigen systemen zullen helpen de concurrentie voor te blijven en het moeilijk te maken voor nieuwkomers om ze uit te dagen. Op dezelfde manier zullen investeringen in duurzame oplossingen waarschijnlijk een belangrijke factor worden waar aanzienlijke investeringen en know-how voor nodig zijn.

"Niet alleen zijn de bedrijfsprestaties in deze sector niet te afhankelijk van één specifieke sector, maar het correleert ook goed met onze andere acquisitiegebieden - productie en groothandel", zegt Joel Evans, Acquisitiemanager bij NewBrick Group.  "De sector is zeker concurrerend en niet zonder serieuze uitdagingen. Maar hoewel er zeker tegenwind in het verschiet ligt, denken we dat er ook geweldige kansen zijn voor die bedrijven die er goed op voorbereid zijn.

Veerkracht

Tot slot zorgt de defensieve aard van de sector ook voor interesse in deals. De sector wordt door beleggers van oudsher gezien als een goede bescherming tegen economisch zware tijden. Tragere wereldwijde groei en geopolitieke spanningen drukken allebei op het rendement van investeringen. Het rendement van de transport en logistiek sector is minder sterk gecorreleerd met andere sectoren, en dus een goede manier om het portfolio te diversifiëren.

Dealkansen

Op ons platform is veel vraag naar transport en logistiek. Gemiddeld trekken bedrijven die in deze sector te koop staan 11,6 geïnteresseerde partijen. Dat is meer vraag dan we zien voor e-commerce of farmaceutische bedrijven – een duidelijk bewijs van hoe groot de kansen zijn en de diverse factoren die zorgen voor de sterke interesse in deze sector.

Dealsuite zorgt ervoor dat kopers en verkopers in de transport en logistiek eenvoudig met elkaar in contact kunnen komen en kunnen profiteren van de beschikbare kansen. We bieden een overzicht van bedrijven in de sector en geven investeerders de mogelijkheid om op een groot aantal relevante eigenschappen te screenen. Of u nu geïnteresseerd bent in binnenlandse of internationale deals, Dealsuite helpt u de perfecte match te vinden.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen