Royal Kaak: “We bieden voor start-ups de uitgelezen kans om duurzaam op te schalen”

Lees het artikel :

Wat maakt dat een leverancier aan de bakkerijindustrie een van de interessantste partijen is voor start-ups en scale ups die sneller, maar ook duurzaam willen groeien? Zelfs als deze start/scale-ups op het eerste gezicht niet veel te maken lijken te hebben met de bakkerijindustrie? Chief Financial Officer Koos Frowein, van Royal Kaak verklapt in dit artikel graag het geheim van de (bakker?).

Eerst rustig vaarwater, nu volle kracht vooruit

Royal Kaak is misschien niet per se bekend buiten de foodindustrie, maar het is daarbinnen een van de grootste internationale spelers op het gebied van bakkerijtechnologie. Koos Frowein is CFO en binnen Royal Kaak verantwoordelijk voor M&A. “Ik ben hier ooit begonnen op ad interimbasis toen het bedrijf in financieel zwaar weer zat. Ondertussen ben ik in vaste dienst met erg veel plezier én mag ik meewerken om de enorme groeipotentie te realiseren die het bedrijf heeft.” 

Royal Kaak is nu financieel kerngezond en stabiel, dus dit is het moment om verder te groeien vindt Frowein. “Maar op een duurzame manier. In de uitvoering is dit bedrijf al lang niet meer alleen maar een machinebouwer; het is ook echt een projectorganisatie. Dat maakt M&A een belangrijk ingrediënt van de strategie. De uitdaging is om nu zowel kwantitatief als kwalitatief te groeien. Zo kunnen we onze klanten duurzaam blijven bedienen”

Duurzaamheid, dat doet iedereen toch al?

Duurzaamheid is een term die soms wat generiek gebruik wordt. Maar wat betekent een duurzaam (M&A-)beleid voor Royal Kaak? “Duurzaamheid is voor ons in de basis natuurlijk heel praktisch. Onze klanten vragen om energiezuinige of zelfs energieneutrale machines en techniek. Daarnaast zit er ook een stukje idealisme achter, we willen een mooiere aarde achterlaten dan die we aantroffen.” 

Duurzaamheid zit overigens in het DNA van Royal Kaak vindt Frowein. “We bestaan al 175 jaar en het bedrijf wordt al zes generaties doorgegeven. We hebben altijd een langetermijnhorizon gehad, en zijn nooit alleen voor het snelle dividend gegaan.”

Duurzaamheid gaat voor Royal Kaak ook verder dan alleen voldoen aan wet- en regelgeving. Klanten hebben met de huidige energieprijzen bijvoorbeeld dringend de meest efficiënte technologie nodig om hun brood nog enigszins betaalbaar te houden. “Alleen een broodbakmachine, of een deegkneder klinkt misschien niet zo spannend,” stelt Frowein. “Maar als je een bakkerijlijn levert in combinatie met een systeem dat eigen energie opwekt, dán wordt het ineens wel heel interessant. En een uitdaging waar we ook de jongere generatie mee kunnen boeien.”

Tussen tafellaken en servet – dat geeft ruimte

Eén van de andere dingen die Royal Kaak uniek maakt, is volgens Frowein dat het bedrijf qua omvang toe is aan de volgende groeifase. “We zijn geen groot beursfonds dat altijd voorop moet lopen om de aandeelhouders zoveel en zo snel mogelijk dividend uit te keren. Maar we zijn wel groot genoeg om echt impact te maken met innovaties en hebben daarvoor voldoende financiële armslag. Ondertussen hoeven we niks te doen voor de bühne”

Deze wendbaarheid geeft ook ruimte voor de bedrijven die Royal Kaak uiteindelijk overneemt. Ze blijven vaak opereren als zelfstandige entiteiten en worden niet opgeslokt in het grote geheel. Dat is prettig voor de overnamepartij, maar geeft volgens Frowein ook bij Royal Kaak de ruimte om het overzichtelijk te houden. “Ondanks dat we hele diverse partijen overnemen.”

De afgelopen tijd heeft Royal Kaak op die manier bijvoorbeeld een bedrijf opgestart dat metaal kan printen in 3D en ook onlangs een bedrijf heeft overgenomen dat silo- en afweegtechniek levert. Maar ook een traditionele gereedschapsmaker. “We zijn op zoek naar bedrijven die een bepaald specialisme hebben. Een specialisme dat aansluit bij onze ambitie om een complete bakkerijlijn te leven - van silo tot truck.”

Zowel binnen Nederland, als internationaal is Royal Kaak op zoek naar uitbreidingen. Daarvoor zijn M&A experts gecontacteerd, maar ook het Dealsuite platform wordt goed in de gaten gehouden door Frowein. “Al was het om te weten wat er zoal speelt op de markt.”

Tot nu toe zijn er nog geen rechtstreekse deals gesloten door een zoekactie op Dealsuite, maar dat maakt het niet een minder waardevol medium wat Frowein betreft. “Het is een voor diverse industrieën, en dat kan vooral in ons voordeel werken. We zijn op zoek naar partijen die complementair kunnen zijn aan onze huidige activiteiten dus dat is heel breed. Het aanbod scherpt me als M&A-verantwoordelijke vooral op wat er zoal te koop is. Zodra de Dealsuite-mail binnenkomt, word ik toch getriggerd. Wat kan waarde toevoegen, wat niet? Dealsuite is daarmee toch een soort van TikTok, Tinder en Funda voor de CFO: ik wil elke keer weer kijken, word geïnformeerd én ik vraag me telkens weer af, zou dit van waarde kunnen zijn voor Kaak en haar klanten?”

Met 175 jaar ervaring ook (of juist) voor start-ups de kans om duurzaam op te schalen

Een bedrijf dat al 175 jaar actief is, kan dé duurzame optie zijn voor start/scale-ups die willen opschalen denkt Frowein. “Dat is echt onze insteek. Onze equipment staat over de hele wereld en al die techniek moet duurzamer worden. Daarvoor zijn innovaties nodig. Er zijn start-ups die de techniek aanbieden en Royal Kaak heeft een enorm netwerk aan klanten die hun oplossingen nodig hebben. De bedrijven die we overnemen kunnen autonoom opereren binnen onze groep, terwijl Royal Kaak faciliteert in contacten met de markt en het verkoopapparaat.”

De ambitie van Royal Kaak zit vooral in een open buy and build model. Ondertussen biedt het start-ups de kans om daardoor ook echt te kunnen opschalen doordat ze hun bereik in een keer kunnen vergroten.

Wil je verder praten over de mogelijkheden die Royal Kaak biedt voor bedrijven met groeiambities? Neem dan contact op met Koos Frowein.

Nog geen klant? Neem contact op met Wieger Houtman en ontdek hoe u kunt profiteren van Dealsuite.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen