Societex: 'Voor ons is Dealsuite echt een denktank'.

Lees het artikel :

Waar ter wereld je ook bent, M&A-professionals gebruiken overal hetzelfde jargon, waardoor we allemaal met elkaar kunnen samenwerken en deals voor elkaar kunnen krijgen. Dit was ook een van de basisprincipes bij het oprichten van Dealsuite.

Dealsuite zou moeten bijdragen aan het leggen van verbindingen in decommunity van dealmakers, en dit aspect van het platform is ook een van de belangrijkste aantrekkingspunten voor leden zoals Thomas Beaurain, CEO van de onafhankelijke Franse investmentbank Societex.

“Ik wil alleen in contact komen met investmentbankers,” zegt hij. “Wij weten hoe we met elkaar kunnen praten en hebben een gedeelde opvatting over vertrouwelijkheid.”

Deze professionele aanpak zorgt voor vertrouwen en stelt Beaurain in staat om snel inzicht te krijgen in kansen en te beoordelen of iets een goede match zou kunnen zijn, zelfs in markten waarin hij minder bekend is.

Dit was bijvoorbeeld het geval bij een recente deal voor Lincoln, een toonaangevend wervings- en selectiebureau uit Frankrijk dat interesse had in mogelijke overnames in Europa om de internationale groei van het bedrijf te versnellen.

Beaurain en zijn collega's kennen de Franse markt goed; Societex staat al klanten bij op het gebied van corporate finance sinds 1952. Maar het vaststellen van internationale M&A-mogelijkheden in de middenmarkt - het segment waarop Societex zich richt - kan lastiger zijn.

“Als het gaat om transacties van meer dan € 200 miljoen, dan zijn er niet zoveel potentiële kopers, en is het vrij makkelijk om vast te stellen wie die potentiële kopers zijn,” zegt hij. “Maar als je een bedrijf wilt kopen voor € 10 miljoen dan zijn er veel meer potentiële internationale kopers.”

Voor Lincoln bleek Dealsuite een essentiële rol te spelen bij het vaststellen van de mogelijkheden. Na een koopmandaat op het platform te hebben geplaatst werd Beaurain al snel benaderd door een M&A-bankier uit Nederland die mogelijkheden zag voor een transactie met The Executive Network (TEN), een groep van Nederlandse wervings- en selectiebureaus, waaronder Whyz Executive Search.

Dit eerste contact resulteerde in verschillende gesprekken gedurende een tijdsbestek van twee jaar, en uiteindelijk in de aankoop door Lincoln van een meerderheidsbelang in TEN, waarmee het bedrijf zijn internationale activiteiten verder kan uitbreiden.

“Zonder Dealsuite zou ik The Executive Network en Whyz nooit hebben gevonden,” zegt Thomas Beaurain, CEO van Societex. “Het is lastig om te zoeken naar overnamekandidaten in Nederland, een markt die we niet goed kennen, dus Dealsuite is hierbij een zeer goed hulpmiddel geweest.”

Na deze overname genereert Lincoln nu meer dan de helft van de omzet buiten Frankrijk en blijft mogelijkheden onderzoeken om bedrijven over te nemen in grote Europese markten, zoals Duitsland, Italië en Spanje.

Zowel voor koop- als verkoopmandaten kan de mogelijkheid om buiten de landsgrenzen naar potentiële partners te kunnen zoeken zorgen voor veel betere waarderingen, en ook voor mogelijkheden die eerder niet in overweging zijn genomen. Lincoln was bijvoorbeeld niet op zoek naar mogelijkheden in Nederland, maar zag al snel in dat het dezelfde cultuur en visie heeft als het team van TEN.

Dit vermogen om kopers en verkopers met elkaar te kunnen verbinden maakt dat Beaurain iedere ochtend een kijkje neemt op Dealsuite. “Voor ons is Dealsuite echt een denktank,” zegt hij. “Of we nu iets te kopen of te verkopen hebben, dankzij Dealsuite weten we wat er beschikbaar is in de markt.”

New call-to-action

Gerelateerde artikelen