Verder International: “ESG wordt meer en meer onderdeel van de evaluatie”

Lees het artikel :

De M&A praktijk lijkt soms een pragmatische cijfermatige beoordeling, maar er zit veel meer achter. Ook culturele en ESG-normen spelen een rol bij de beoordeling van een overnamekandidaat. 

Eric Heskens is International M&A Director van Verder International en vertelt graag over hun M&A-strategie. Een internationale zoektocht, waarbij hij ook tools gebruikt als Dealsuite en informatie op het gebied van ESG.

Veel ruimte voor consolidatie

Na jarenlange ervaring in de bankenwereld zit Eric Heskens nu aan de andere kant van de tafel, bij Verder International. “We zijn een internationaal familiebedrijf met groeiambities in de branches waar we actief zijn: industriële pompen en laboratoriumapparatuur voor kwaliteitscontrole. Wat in 1959 begon als pompdistributeur, is ondertussen uitgegroeid tot een toonaangevend fabrikant. Op jaarbasis realiseren we zo’n 450 miljoen euro omzet, met meer dan 2.000 medewerkers, ruim 50 verkoopkantoren en meer dan 20 productielocaties.”

Verfrissend, vindt Heskens zijn rol bij Verder. Als bankier faciliteerde ik het ondernemerschap van mijn relaties, nu ben ik er onderdeel van. En er is genoeg te ondernemen. Vooral omdat in beide branches nog veel consolidatie mogelijk is. Onze groeistrategie verloopt over twee sporen; autonome groei en acquisitieve groei. Bij de eerste speelt innovatie een cruciale rol. Reden voor de opzet van ons Innovation Lab. Voor de acquisitieve bijdrage is in coronatijd een in-house M&A team geformeerd. Uiteindelijk willen we elke 5 jaar in omzet verdubbelen, zonder onze financiële performance te verwateren. Daar moeten acquisities voor 50% aan bijdragen.”

Op zoek naar complementariteit

Het M&A team van Verder International werkt voor de hele Verder groep en begeleidt het volledige proces. Van het bepalen van de strategie en het contact met potentiële overnamekandidaten, tot en met de closing – en als het nodig is daarna ook nog. Een overgenomen partij wordt natuurlijk uiteindelijk onderdeel van de desbetreffende divisie; zij integreren het bedrijf in hun bestaande organisatie. Meestal zonder dat het de identiteit en de merknaam verliest overigens.”

Het doel van de Verder groep is vooral om in de breedte uit te breiden. “We kopen niet snel iets wat we al hebben” licht Heskens toe. Dat betekent dat potentiële overnamekandidaten een aanvulling moeten zijn op de bestaande activiteiten binnen Verder. “Het is voor ons van belang om te zien of een bedrijf qua markt en strategie bij ons past. Targets identificeren we vanzelfsprekend samen met de divisies. Zij bepalen in hoge mate wat complementair is aan de bestaande activiteiten. Gezien de technologische invalshoek luistert dat soms nauw. Maar ook de geografie of het type eindklanten kan een toevoeging zijn.” Het liefst praten Heskens en zijn team rechtstreeks met de eigenaar of het managementteam om te zien of het DNA past bij dat van Verder. “Voor een succesvolle gezamenlijke toekomst is het belangrijk om te weten of de cultuur en de medewerkers goed matchen met die van ons.”

Verder International is een gevestigde naam binnen de sectoren waarin zij actief is. Tegelijkertijd is het een familiebedrijf dat weet hoe het succesvol blijft, én blijft groeien. “We groeien gestaag, mede door een uitstekend eigen distributienetwerk in ruim 20 landen. Echter, autonome groei is in onze sectoren lastig. Klanten zijn bijzonder trouw aan hun bestaande oplossing. Dat geldt zowel voor de pompen als de laboratoriumapparatuur. Om die reden zijn acquisities noodzakelijk om snel grotere stappen te kunnen zetten.”

Ook kijken naar het brede spectrum van ESG-onderwerpen

Bij de evaluatie van M&A-targets, kijkt Verder International naar meer dan alleen de cijfers en de activiteiten. “In de evaluatie kijken we steeds meer naar het brede spectrum van ESG-onderwerpen. Er zijn een aantal evidente aspecten, zoals arbeidsomstandigheden, data- en cybersecurity en exportbeleid, waar we sowieso goed op letten. En we zijn bereid uit een proces te stappen als dit niet aan onze standaarden voldoet of kan gaan voldoen.” . 

Sinds de VN Sustainable Development Goals geïdentificeerd hebben, kijkt Verder waarop de meeste impact gemaakt kan worden en evalueert het targets ook op die aspecten. Zo kunnen Heskens en zijn team beter beoordelen of een bedrijf qua cultuur, normen, waarden én ambitie bij Verder past. “De sfeer binnen Verder is professioneel, maar we zijn wel echt verbonden met elkaar en proberen samen onze ESG-doelen te halen zoals het energieneutraal maken van al onze panden. De implementatie van onze Code of Business Principles na overname staat niet voor niets heel hoog op de prioriteitenlijst. Van potentiële overnamekandidaten verwachten we dat ze dit soort initiatieven ook kunnen omarmen.”

Nieuwe inzichten via Dealsuite

De afgelopen maanden heeft Verder International de zoektocht naar nieuwe overnamekandidaten verrijkt met Dealsuite. “We hebben serieus overwogen of dat iets zou kunnen bijdragen. We werken in een nichemarkt en verkopers weten ons wel te vinden. En wij weten wie bij ons zou kunnen passen.” Maar tot nu toe zijn de ervaringen erg goed. “Met Dealsuite zie ik ook echt dingen voorbij komen die ik anders niet gezien zou hebben. En Dealsuite voegt informatie en inzichten toe aan onze overnamepraktijk. Dat vergroot onze potentiële dealflow en dat blijft ons doel.”

Kom hier in contact met Eric van Verder International via Dealsuite.

Nog geen lid? Boek vandaag nog een demo en ontdek hoe u kunt profiteren van Dealsuite.

 

New call-to-action

Gerelateerde artikelen