Verschillen in waarderingen stimuleren grensoverschrijdende deals

Lees het artikel :

Amsterdam, 18 november 2021 - Flinke verschillen in waarderingen binnen Europa stimuleren grensoverschrijdende transacties.

Onderzoek van Dealsuite laat zien dat MKB’s in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland gemiddeld 19% hoger worden gewaardeerd dan die in Nederland, met een Ebitda-multiple van 5,82 tegenover 4,88. Dit verschil in waarderingen brengt interessante mogelijkheden met zich mee.

Verkopers in bepaalde landen kunnen mogelijk een hogere verkoopprijs realiseren door te verkopen aan een buitenlandse koper. Andersom zijn er potentieel goedkopere acquisities vindbaar over de grens

Grote internationale verschillen

Verschillen in waarderingen zijn vooral zichtbaar in bepaalde sectoren. Franse retailbedrijven worden bijvoorbeeld gewaardeerd op 5 keer Ebitda, terwijl dat in Nederland slechts 2,95 keer is.

In de bouw- en constructiesector worden bedrijven in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland ruim 50% hoger gewaardeerd dan vergelijkbare bedrijven in Frankrijk. Kopers en verkopers kunnen gebruikmaken van deze verschillen middels grensoverschrijdende transacties.

Zelfs in sectoren met veel M&A-activiteit in het afgelopen jaar, zijn er nog aanzienlijke verschillen in waarderingen. IT-bedrijven en softwareontwikkelaars worden het hoogst gewaardeerd, maar ook hier zijn flinke verschillen zichtbaar. Multiples variëren van 8,65 in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 8,25 in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, tot 7,5 in Frankrijk en 6,55 in Nederland.

tabel

Ook in de gezondheidszorg, de farmaceutische sector en de zakelijke dienstverlening zijn er flinke waarderingsverschillen tussen landen.

Ook in de gezondheidszorg, de farmaceutische sector en de zakelijke dienstverlening zijn er flinke waarderingsverschillen tussen landen. In deze sectoren kunnen Nederlandse verkopers vaak een beter verkoopprijs verwerven bij buitenlandse kopers. Bedrijven in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunnen relatief voordelig aankopen in Nederland.

Het tegenovergestelde geldt in de industrie- en productiesector, waar bedrijven in het Verenigd Koninkrijk en Ierland juist lager worden gewaardeerd (4,5) dan hun sectorgenoten in Duitsland (6,15), Nederland (5,35) en Frankrijk (5,15).

Waarde creëren

Kleine bedrijven hebben meestal een lagere EBITDA-multiple dan grote bedrijven (Damodaran, 2011; Grabowski and Pratt, 2013). Dit komt onder andere door een hogere risicopremie die de waarde drukt. Mede daarom gaan tegenwoordig veel grote bedrijven op zoek naar overnamekandidaten in het MKB.

Gebrek aan transparantie

De geografische verschillen in EBITDA-multiples komen vooral door een gebrek aan transparantie. Maar met de komst van online dealsourcing oplossingen is er nu een beter overzicht van de markt beschikbaar. Dat zorgt voor betere benchmarking en het spotten van meer deals.

Dealsuite is een invite-only dealsourcing oplossing die zorgt voor een beter overzicht van de markt en toegang biedt tot een uitgebreid netwerk van M&A professionals. Dealsuite maakt het makkelijker om meer en betere (grensoverschrijdende) deals te doen.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen

Vergroot uw netwerk. Vind meer deals

book a demo.