Waarom het er positief uitziet voor de M&A-middenmarkt in 2023

Lees het artikel :

Net op het moment dat de wereldwijde economie zich in 2022 begon te herstellen van de coronapandemie, werd het beleggersvertrouwen flink geraakt door de inval in Oekraïne. De oorlog zorgde voor problemen in de toeleveringsketens en voor nog meer druk op energieprijzen, terwijl de inflatie steeg naar een niveau dat we al tientallen jaren niet hadden gezien. De M&A-activiteiten namen af, voornamelijk door een daling van het aantal grotere transacties.

Om beter inzicht te krijgen in hoe mensen die werken in de M&A-sector het jaar 2022 hebben beleefd, en om een idee te krijgen wat we in 2023 kunnen verwachten, spraken we met een aantal M&A-professionals. Zij waren het er unaniem over eens dat de transacties in de middenmarkt afgelopen jaar goed standhielden, ondanks de economische uitdagingen. Deze M&A-professionals verwachten dat het tempo van transacties in de middenmarkt in 2023 alleen maar gaat toenemen, ook omdat het dankzij online M&A-platforms veel makkelijker wordt om de juiste deal te vinden.

'Ondanks het uitdagende klimaat, hebben we het goed gedaan'

De coronapandemie benadrukte hoe afhankelijk we zijn van technologie. Hierdoor hadden M&A-activiteiten in de sector IT & softwareontwikkeling weinig last van de inflatie. Hervé Camus is oprichter en CEO van Atlantic Finance, een M&A-kantoor in Parijs. “Wij zijn gespecialiseerd in IT”, zegt Camus, “en daardoor is ons bedrijf niet zo gevoelig voor inflatie. Onze M&A-activiteiten bleven afgelopen jaar robuust.”

Wilbert van Gerwen, partner bij Rembrandt Mergers & Acquisitions, heeft een wat gemengder beeld van het M&A-landschap. “We hebben een uitstekend jaar gehad, waarin we bijna 60 transacties hebben afgerond”, geeft hij aan, “maar we zien wel dat sommige sectoren harder door de inflatie worden geraakt dan andere, en dan vooral bedrijven die actief zijn in consumentenproducten.”

Van Gerwen is van mening dat de onzekere vooruitzichten wat betreft de consumentenbestedingen in deze sector kunnen zorgen voor uitstel van M&A-deals.

Brookz is het grootste overnameplatform voor mkb-bedrijven in Nederland. De oprichter van het bedrijf, Peter Rikhof, geeft eveneens aan dat 2022 een succesvoller jaar was dan we misschien van tevoren hadden gedacht. Hij zegt: “Ondanks de inflatie, een hogere rente en de oorlog tussen Oekraïne en Rusland was afgelopen jaar toch een goed M&A-jaar.”

Trends voor 2023: ESG en internationale activiteiten

Duurzaamheid wordt voor beleggers steeds belangrijker, maar M&A-adviseurs beschikken vaak niet over de tools om ESG op te nemen als beleggingscriterium.  “De interesse in ESG is aanzienlijk toegenomen,” zegt Rikhof, “maar van de andere kant zijn er tot nu toe weinig concrete effecten te merken.”

Caspár Bijleveld, director bij Rembrandt Mergers & Acquisitions, is het daarmee eens.  “Beleggers weten dat ESG positief kan zijn voor de langetermijnwaarde,” geeft hij aan, “maar we zien nog niet dat ESG structureel wordt meegenomen in het due diligence-proces.”

Vooral jongere beleggers in het middensegment van de M&A-markt zijn op zoek naar oplossingen om ESG hoger op de agenda te krijgen.

Floyd Plettenberg, CEO van Dealsuite, geeft aan dat ESG steeds meer een integraal onderdeel zal vormen van de beoordeling door beleggers van potentiële M&A-kandidaten. “ESG is nog steeds niet eenvoudig op een gestandaardiseerde manier te meten,” zegt Plettenberg. “Om hier vooruitgang in te boeken praten we met klanten van Dealsuite om de software waarmee we bedrijven aan elkaar koppelen te verbeteren, op basis van relevante criteria, zoektermen en variabelen op het gebied van ESG.”

De trend die overnames in het softwaresegment stimuleert is niet duurzaamheid, maar de focus op internationale uitbreiding. Deze sector, die zich kenmerkt door goedgevulde kasposities, is uitstekend gepositioneerd om acquisities te doen op de zeer gefragmenteerde Europese markten. Dit is een trend waarvan ook Camus van Atlantic Finance in 2023 wil profiteren. “We zijn van plan om onze internationale M&A-activiteiten uit te breiden,” zegt hij.

De vooruitzichten voor 2023

Camus verwacht een toename van de activiteiten in 2023, maar potentiële kopers zullen in hun zoektocht naar overnamekandidaten meer eisen stellen en selectiever zijn.

Dankzij M&A-platforms zoals Dealsuite kunnen zij sneller en gestructureerder zoeken naar overnamekandidaten voor strategische kopers, die een belangrijke aanjager zullen zijn van de M&A-activiteiten in 2023, verwacht Rikhof. “Over het geheel genomen verwacht ik minder transacties,” geeft hij aan, “tegen lagere waarderingen, maar ik verwacht dat het niveau van de activiteiten nog steeds hoog zal zijn.”

De pijplijn aan deals van Rembrandt Mergers & Acquisitions voor 2023 is “aardig gevuld”, zegt van Gerwen, waarbij hij aangeeft dat jonge ondernemers steeds vaker bereid zijn om in een vroeg stadium te verkopen. “Wat betreft sectoren, verwachten we een opleving voor bedrijven die actief zijn in de nieuwe voedingstrends, maar ook voor bedrijven die verbonden zijn aan de energietransitie,” zegt Caspár.

De economische onzekerheid zal de M&A-activiteiten alleen maar stimuleren, denkt Plettenberg, omdat eigenaren hun vermogen willen veiligstellen. “Als mensen een deel van hun aandelen willen verkopen is dat alleen maar goed nieuws voor de M&A-activiteiten, omdat dit zorgt voor twee transacties in plaats van één: een bij de pre-exit en nog een bij de definitieve exit, uiteindelijk.”

Een andere aanjager van de groei in 2023 is dat conservatievere beleggers steeds vaker geïnteresseerd zijn in private equity als beleggingscategorie. “Hierdoor zien we dat pensioenfondsen en zeer vermogende particulieren een steeds groter deel van hun beleggingen toewijzen aan PE-fondsen,” zegt Plettenberg.

Private equity is afhankelijk van een goed geïnformeerde en flexibele manier om transacties te doen. Dit wordt mogelijk gemaakt door technologieën zoals het Dealsuite-platform, die zorgen dat de grote en diverse middenmarkt steeds zichtbaarder wordt voor potentiële kopers.

“Deze transparantie zorgt dat M&A een nieuwe manier is om omzetgroei te realiseren voor bedrijven die tot nu toe voornamelijk gericht waren op organische groei,” zegt Plettenberg.

“Dit is ook de reden waarom wij zo optimistisch zijn over de vooruitzichten van de M&A middenmarkt in 2023 en daarna.”

New call-to-action

Gerelateerde artikelen