Zet M&A tijdens een dip niet op pauze

Lees het artikel :

Wanneer de markt verslechtert, zetten bedrijven M&A vaak tijdelijk op pauze. In onzekere tijden worden deals riskanter en het krijgen van financiering moeilijker. En dat is duidelijk terug te zien in het aantal transacties. Recessies zorgen altijd voor minder deals. Maar onderzoek laat zien dat bedrijven onterecht voorzichtig zijn.

Wanneer we kijken naar de winnaars en verliezers van eerdere recessies blijkt dat consistente M&A door de pieken en dalen heen het meest oplevert. Onderzoek van Bain laat zien dat bedrijven die vóór de financiële crisis van 2008 actieve overnemers waren, het beste presteerden door ook tijdens de recessie actief te blijven.

Deze bedrijven haalden van 2007 tot 2017 een gemiddeld rendement van 6,1%. Het rendement van bedrijven die vóór de recessie wel actief waren, maar tijdens de crisis aan de zijlijn bleven, bedroeg daarentegen maar 3,8%. Het verschil is nog groter als je bedrijven vergelijkt die in het algemeen weinig M&A deden. 

PwC vond een soortgelijk effect. Nauwelijks een jaar na de recessie in 2001 deden bedrijven die tijdens de crisis doorgingen met overnames het dubbel zo goed als de sector als geheel. In 2022 en nu in 2023 merkt Richelle Ros, partner bij Kruger Corporate Finance, een toename van distressed situations. "Steeds vaker zien we bedrijven met te hoge schulden waarvan de exploitatie niet meer aan de rente- en aflossingsverplichtingen kan voldoen en een faillissement dreigt." Is dit het moment voor investeerders om in te stappen?

Waarom consistente fusies en overnames werken

Er zijn verschillende factoren die deze onderzoeksresultaten kunnen helpen verklaren.

  • Kopersmarkt. Tijdens recessies zijn de multiples lager en de voorwaarden meestal in het voordeel van kopers, wat de potentiële winst verhoogt. De golf van noodlijdende situaties die ontstaat tijdens een crisis leidt vaak tot kansen om bedrijven of activa met een flinke korting te kopen. En de waardering van deze activa veert na recessies meestal snel weer op.
  • Zelfvertrouwen. Oefening baart kunst als het gaat om fusies en overnames. Bedrijven met het zelfvertrouwen om tijdens een recessie deals te blijven sluiten, hebben over het algemeen veel ervaring. Door M&A tot kerncompetentie te maken, hebben ze de expertise om door de hele economische cyclus heen deals te doen en is de kans groter dat die deals succesvol zijn.
  • Kapitaal. Zonder toegang tot kapitaal wordt het een stuk lastiger om acquisities te blijven doen. Bedrijven die al hebben bewezen waarde te creëren met M&A zullen in een recessie makkelijker deals kunnen financieren, terwijl bedrijven zonder die reputatie het een stuk moeilijker krijgen.
  • Kostenbesparingen. M&A kan altijd tot kostenverlaging leiden, maar tijdens een recessie is dit effect mogelijk nog sterker. En die lagere kosten leiden vanzelfsprekend tot meer winst. Tegelijkertijd zullen concurrenten die aan de zijlijn blijven staan waarschijnlijk worstelen om vergelijkbare besparingen te bereiken. 

Deze factoren kunnen serie-overnemers helpen om hun concurrentie voor te blijven en een voorsprong te nemen qua marktaandeel of strategische positie. Zo kunnen bedrijven snel meer winst maken als de economie weer aantrekt. Volgens Richelle Ros kunnen fusies en overnames in moeilijke tijden niet alleen een oplossing zijn voor de continuïteit van de activiteiten van een onderneming, maar ook een hoge waarde hebben voor de overnemende partij vanwege de mogelijke korting op de "marktwaarde".

M&A is een tool niet het doel

De sleutel tot meer rendement zit hem in het gebruik van fusies en overnames als middel om strategische doelen te bereiken. Een actieve dealmaker zijn is niet het einddoel. Overnames kunnen worden ingezet om toegang te krijgen tot technologieën of vaardigheden, uit te breiden naar nieuwe markten of sectoren, of om andere bedrijfsdoelen te realiseren. Het punt is dat bedrijven hun doelstellingen sneller en efficiënter kunnen bereiken dan de concurrentie door hun M&A-spier regelmatig te trainen.

Bedrijven die regelmatig overnames doen zijn er ook beter in om deals succesvol te laten zijn. Daardoor profiteren ze ook beter van de kansen die ontstaan tijdens recessies. Uit onderzoek van Bain blijkt duidelijk dat deals door kopers die weinig overnames doen het slechtst presteren.

Dealsuite vereenvoudigt een consistente M&A-aanpak door het vinden van deals eenvoudiger te maken en door u rechtstreeks in contact te brengen met M&A-professionals die weten hoe ze deals over de eindstreep moeten trekken.

Als internationaal platform faciliteert Dealsuite ook een andere recessiebestrijdende kwaliteit van M&A: diversificatie. Economische recessies raken verschillende landen in verschillende mate. Door het risico over een groter geografisch gebied te spreiden, kunnen bedrijven een evenwichtiger portfolio bereiken en hun totale risico verlagen.

Neem contact op met Dealsuite zodat we u kunnen helpen de perfecte deal te vinden in deze onzekere economische tijden.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen