BoConcept franchisemodel biedt portefeuillediversificatie

Lees het artikel :

Franchising biedt een unieke mogelijkheid voor investeerders die op zoek zijn naar kansen die verder gaan dan conventionele fusies en overnames.

Naast de voor de hand liggende voordelen van diversificatie, zijn de voordelen van investeren in een succesvolle franchise duidelijk:

  • toegang tot bewezen bedrijfsmodellen en gevestigde merken.
  • ondersteunende netwerken.
  • transparante exit-waarden.

Zoals bij elke investering is het belangrijk om mogelijkheden met de juiste kenmerken te identificeren. Een typische fastfoodfranchise gaat bijvoorbeeld gepaard met hoge initiële kosten en doorlopende vergoedingen. Het openen van een franchiserestaurant van een wereldwijde hamburgerketen kan op zijn minst US $ 1 miljoen vooraf kosten, met kosten die elk jaar oplopen tot ongeveer een derde van de verkoopopbrengst. De personeels-, licentie-, logistieke en lopende kosten zijn ook hoog.

Lagere kosten, hoger rendement

Dergelijke mogelijkheden zijn nog steeds aantrekkelijk voor investeerders met een geschikte portefeuille van bedrijven die middelen zoals distributie en bedrijfsvoering kunnen delen. Maar er zijn eenvoudigere franchisingopties met veel lagere instapkosten en een hoog winstpotentieel, die aantrekkelijker kunnen zijn voor financiële investeerders.

Dit is het verhaal dat BoConcept aan potentiële franchisenemers vertelt nu het bedrijf zijn aanwezigheid in de komende jaren wil verdubbelen. Als pionier op het gebied van Scandinavisch design is het Deense bedrijf gespecialiseerd in eigentijdse meubels, verlichting en accessoires van topkwaliteit, ontworpen door enkele van de beste ontwerpers in de branche.

Het bedrijf werd opgericht in 1952 in Kopenhagen en opende zijn eerste franchisewinkel in 1993 in Parijs. Vandaag de dag is het bedrijf aanwezig in 65 landen met meer dan 300 winkels - en het is op zoek naar partners om nog verder uit te breiden.

In tegenstelling tot hamburgers of koffie hebben de producten van BoConcept een hoge waarde, een hoge marge en een laag volume. Het personeelsbestand is klein en het verloop is laag. Voor franchiseondernemers maakt dat de bedrijfsvoering een stuk eenvoudiger.

Het BoConcept-model

Het franchisemodel van het bedrijf is veranderd sinds de begindagen, toen het nog gericht was op de groothandel. In 2015 werd het familiebedrijf overgenomen door private-equitybedrijfj 3i, die de activiteiten heeft geprofessionaliseerd, is overgestapt op een op de detailhandel gericht model en de groei heeft versneld.

"We begrepen dat we, om succesvol te zijn, de beste operators in de markt moesten hebben - en dat betekende dat we een model moesten hebben dat interessant voor hen was," zegt Lennart Ladefoged, manager fusies en overnames bij BoConcept. "Elke succesvolle franchisegever moet succesvolle franchisenemers hebben. Ze moeten veel geld verdienen."

Er zitten twee kanten aan het bedrijf dat de franchisenemers van BoConcept runnen: retail en logistiek. Een typische winkel heeft vier of vijf werknemers, ondersteund door een magazijn dat de producten ontvangt en monteert.

Opening a store costs around €350,000, plus an inventory of roughly €100,000. In-person training and an online academy are available to bring sales staff up to speed. And then you are up and running.

Het openen van een winkel kost ongeveer €350.000, plus een inventaris van ongeveer €100.000. Er zijn persoonlijke trainingen en een online academie beschikbaar om het verkooppersoneel op de goede weg te helpen. En dan kun je aan de slag.

"Onze winst als franchisegever zit alleen op de producten," zegt Ladefoged. "We werken niet met een royalty daarbovenop en we zijn een non-profitorganisatie op de ondersteuning die we bieden aan onze partners, zoals training."

Een van de belangrijkste verkoopargumenten, zegt Ladefoged, is de positieve cashflow die winkels genereren. Een typische verkoop werkt als volgt:

  • de klant bestelt een product en doet een aanbetaling van 50%.
  • BoConcept ontvangt de bestelling en verzendt het product, waarbij een krediet van 30   dagen wordt voorgeschoten aan de partner.
  • het product arriveert binnen 10-15 dagen en de klant betaalt het resterende bedrag.

"Dit is heel belangrijk wanneer partners meer winkels gaan openen, omdat ze niet zowel de investering in de winkel als de exploitatie van het bedrijf hoeven te financieren," zegt Ladefoged. "De exploitatie financiert zichzelf."

Partners

BoConcept wil zijn aanwezigheid uitbreiden tot 600 winkels en richt zich op het vinden van partners in de VS en Canada, maar ook op belangrijke Europese markten zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en zelfs zijn thuismarkt Denemarken, waar het momenteel de winkels zelf bezit en exploiteert. Verder weg is het ook geïnteresseerd in Brazilië en Argentinië.

Een typische BoConcept-partner begrijpt zijn lokale markt en beschikt over het netwerk en de connecties die nodig zijn om de kans effectief te benutten.

"De mensen met wie we werken hebben de mentaliteit dat ze hun bedrijf willen laten groeien," zegt Ladefoged. "Ze willen niet wachten om alles vanaf nul op te bouwen. Ze willen iets aanboren waarvan ze zien dat het groeipotentieel heeft."

Het bedrijf vond nieuwe kandidaten meestal via franchise recruiters, maar maakt nu gebruik van het online platform van Dealsuite om in contact te komen met een wereldwijd netwerk van professionele M&A-adviseurs.

"We wilden in contact komen met M&A-professionals over de hele wereld omdat we ervan overtuigd zijn dat zij klanten hebben die geïnteresseerd zijn in het diversifiëren van hun beleggingsportefeuille, en we denken dat BoConcept een geweldige kans voor hen kan zijn," zegt Ladefoged.

Verschillende fusie- en overnamebedrijven hebben al contact opgenomen via Dealsuite na slechts een paar maanden op het platform.

Geïnteresseerd in een franchise-investering?

Neem contact op met Lennart Ladefoged en hoor meer over Boconcept.

Nog geen klant? Boek een vrijblijvende demo in en ontdek hoe u kunt profiteren van Dealsuite.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen