Exitpartner: Waarom investeerders interesse hebben in de ESG-aanpak van Zweden

Lees het artikel :

Exitpartner is al ruim 10 jaar actief als M&A-advieskantoor voor middelgrote bedrijven in Zweden. In die periode heeft het bedrijf een groeiende belangstelling onder investeerders zien ontstaan voor ESG-aspecten (milieu, maatschappij en governance).

“Dit wordt steeds belangrijker, vooral voor jongere, toekomstgerichte investeerders,” zegt Roger Eriksson, adviseur bij Exitpartner die werkzaam is in het midden- en zuidelijke deel van het land. “Bedrijven in Zweden kennen een lange geschiedenis van goede governance-praktijken, maar investeerders richten zich tegenwoordig ook steeds meer op ecologische en sociale aspecten.”

In de middenmarkt gaat ESG vaak verder dan alleen maar het opstellen van formele beleidslijnen en procedures. Hoe een bedrijf zich aan investeerders presenteert is net zo belangrijk. Anders Bley, M&A-adviseur bij Exitpartner in Stockholm, heeft investeerders op het laatste moment van tafel zien opstaan omdat een eigenaar ouderwetse maatschappelijke ideeën naar voren bracht.

“De investeerders liepen gewoon weg,” zegt Bley. “Ze waren bang dat de ideeën van de eigenaar verspreid zouden zijn door het hele bedrijf.”

Gelukkig komt dit niet zo vaak voor. Zweden is een van de meest progressieve landen ter wereld, en wordt dan ook algemeen erkend vanwege de positieve ecologische aanpak.

Zo staat Zweden op de tweede plaats in de wereldwijde duurzaamheidsindex van Robeco. Deze index richt zich op ESG-maatstaven zoals mensen- en arbeidsrechten, klimaat en energie, instellingen en ecologische risico's. Het land staat daarnaast op de derde plaats wat betreft de progressie die wordt geboekt ten aanzien van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Deze sterke focus op ESG op nationaal niveau zorgt ervoor dat Zweedse bedrijven het doorgaans ook beter doen dan hun soortgenoten elders als het gaat om duurzaamheid. Hierdoor is het voor internationale kopers aantrekkelijk om zaken te doen in Zweden en de rest van Scandinavië wanneer zij de kosten voor ESG-naleving incalculeren.

Zweden loopt fors voor op andere landen, geeft Eriksson aan. Maar de wet- en regelgeving beweegt zich wereldwijd in dezelfde richting, wat gevolgen zal hebben voor de toekomstige kosten voor het naleven hiervan in landen die minder ver zijn.

In eigen onderzoek van Dealsuite geeft 95% van de adviseurs aan dat zij verwachten dat ESG-prestaties invloed zullen hebben op de waarderingen van kleine en middelgrote bedrijven. Zo´n hoog betrouwbaarheidsniveau geeft de sterke verschuiving weer ten aanzien van ESG-kwesties bij zowel investeerders als consumenten.

PwC schat in dat ESG-gerelateerde fondsen in 2026 zo'n 33,9 biljoen dollar waard zullen zijn, waarbij ESG-beleggingen binnen vijf jaar meer dan een vijfde van het totale wereldwijde beheerd vermogen zullen vormen.

Nu Exitpartner ook buiten Zweden actief wordt, zien zij de sterke ESG-referenties van het land als een belangrijk onderdeel van hun commerciële strategie. Het bedrijf houdt zich vanaf de oprichting in 2011 bezig met binnenlandse transacties, maar Eriksson heeft al langere tijd ambities om ook te adviseren bij internationale deals. Door samen te werken met Dealsuite is dit nu ook mogelijk geworden.

“Voorheen was het lastig om contacten te leggen - we hadden nog niet de juiste kanalen gevonden,” zegt hij. “Maar nu hebben we een manier gevonden om deze contacten wel te leggen, en waarmee anderen ons nu ook kunnen vinden.”

Dankzij Dealsuite heeft Eriksson nu toegang tot een veel grotere pool van potentiële kopers en verkopers. Hij hoopt dat dit zal bijdragen aan hogere waarderingen, maar ook aan betere kansen voor investeerders.

Hoewel Exitpartner al een aantal jaar de zinnen heeft gezet op het adviseren bij internationale transacties, is de tijd hiervoor nu beter dan ooit. Dankzij de pandemie zijn internationale transacties nu beter mogelijk geworden, mede doordat bijvoorbeeld videobellen de normaalste zaak van de wereld is geworden. Virtueel is het net zo makkelijk om met een investeerder af te spreken die aan de andere kant van het land zit, ergens anders in Scandinavië of zelfs nog verder weg.

Eriksson heeft er alle vertrouwen in dat Exitpartner samen met Dealsuite klaar is voor verdere groei.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen

Vergroot uw netwerk. Vind meer deals

book a demo.