Een pharma-overname hoeft zeker niet alleen met oude bekenden

Lees het artikel :

Ze kenden elkaar al van een overnametraject waarbij ze allebei aan de andere kant van de deal tafel zaten. Dus toen Marjan Quekel haar eigen pharma-onderneming wilde verkopen, twijfelde ze geen moment om Jacques de Vries te vragen om de deal op te zetten. Dat deed hij via zijn eigen netwerk, maar ook door onbekende en soms verrassende partijen te vinden via Dealsuite.

Een (meer dan) uitgebreide pharma-onderneming met ambitie

Toen Marjan Quekel in 1999 samen met apotheker Bert Marskamp hun eerste apotheek opende in Meppel, zag ze al dat er veel meer mogelijk was in deze branche. Binnen een paar jaar volgde een tweede locatie in Assen en nu is de organisatie ‘Apotheken van Bartje’ uitgegroeid tot de grootste groep zelfstandige apotheken in Drenthe. Met maar liefst 11 apotheken, een servicepunt en een eigen geneesmiddelen distributiecentrum zorgen de meer dan honderd werknemers van de groep voor de beste farmaceutische zorg. “En nu is het,na vijfentwintig jaar, tijd om het bedrijf over te doen aan een partij die kan investeren in verdere groei en innovatie,” vindt Quekel.

Bij de aankoop van een van de laatste apotheken van de Apotheken van Bartje, leerde Quekel Jacques de Vries kennen als een stevige onderhandelaar aan de andere kant van de deal-tafel. Dat maakte indruk en Quekel besluit om De Vries bij Indus adviseurs te benaderen om geschikte overnamepartijen te vinden. Met zijn jarenlange ervaring met M&A van diverse farmacie- en zorginstellingen heeft De Vries niet alleen de nodige kennis, maar ook het netwerk voor deze deal. “Ook al kenden we samen genoeg interessante partijen, Marjan en ik wilden allebei wel eens verder kijken dan alleen de gangbare partijen in deze relatief conservatieve branche.”

Buiten de branche, buiten Nederland, buiten de gebruikelijke kaders

“Een organisatie als de Apotheken van Bartje bied je niet zomaar overal aan. Normaal gesproken zou ik een apotheekorganisatie ook niet zomaar aanbieden op Dealsuite, maar deze organisatie is natuurlijk op alle vlakken heel bijzonder,” vertelt De Vries.

Marjan Quekel heeft haar organisatie in de afgelopen decennia steeds verder laten groeien door inhoudelijk de beste farmaceutische dienstverlening te bieden, maar ook door (zakelijke) innovatie. “Ik was gewoon heel benieuwd wat er buiten onze branche nog te vinden was. Ik gun het mijn organisatie en mijn medewerkers om zo breed mogelijk kansen te grijpen die op de markt zijn. Daarom leek het mij, net als Jacques, een goed idee om de deal ook aan te bieden op Dealsuite. En dat heeft ons zeker niet teleurgesteld, integendeel.”

Via Dealsuite kwamen al snel partijen in het vizier die Quekel noch De Vries kenden. “Uit Nederland, maar ook uit Duitsland, België, Engeland, en Frankrijk. We kregen via Dealsuite ook een enorm interessant aanbod van een private equity partij.”

Uiteindelijk besluit Quekel toch in zee te gaan met een bekende partij in het farmaceutische landschap, maar dat had niets met de deal of de toekomstplannen te maken van de private equity partij. “Ik zag het echt helemaal voor me, maar ze wilden dat ik dan nog wel drie jaar aan zou blijven na de overname. Dat wilde ik uiteindelijk toch liever niet. Daarbij is de partij die we nu hebben gekozen helemaal ingericht op apothekers die zelf de onderneming over kunnen nemen als ze daar behoefte aan hebben. Dat is interessant voor de jonge garde met ondernemerszin en past beter bij onze wensen.”

Veel beweging in de pharma, dat biedt kansen voor nieuwe overnamepartijen

De afgelopen jaren komt er steeds meer beweging in de pharma-markt, zeker op M&A gebied, vinden Quekel en De Vries. “Er zijn een paar hele grote multinationale spelers, maar ook nog best veel apothekers met meerdere apotheken in hun bezit die willen overnemen om door te groeien. Daarnaast zien we steeds meer zestigplussers die hun zaak willen aanbieden voor overname.”

Volgens de Vries is er niet altijd opvolging binnen de apothekersorganisaties. Of willen apothekers juist ook wel eens buiten hun organisatie kijken wat de mogelijkheden zijn voor overname. “Ik kijk altijd eerst naar wat de verkoper wil en zoek daar een passende partij bij." "Ook voor private equity partijen kan zo’n apotheek heel interessant zijn.”

Daar is Quekel het wel mee eens. Volgens mij is er zeker ruimte voor ondernemers met ondernemerschap, zowel komende van buiten als van binnen de farmacie, zeker voor jonge mensen met frisse ideeën. Van preventieve zorg, tot de logistiek van de medicijndistributie, er is nog zo ontzettend veel te doen binnen onze sector. “Kortom, een markt die zeer interessant is voor meerdere partijen!”

New call-to-action

Gerelateerde artikelen