Wordt het due diligence-proces langer en complexer?
Terwijl fusies en overnames een hoge vlucht namen in 2021 en 2022, begint het in 2023 langzamer te gaan. Economische onzekerheid, gevoed door een stijging van de inflatie, rentetarieven en de aanhoudende oorlog in Oekraïne, is dit jaar een belangrijke factor als het gaat om fusies en overnames.
Dit alles betekent dat fusie- en overnameadviseurs de risico's die ze nemen tot een minimum proberen te beperken. Met zoveel economische onzekerheid die zowel financieringsmogelijkheden als bedrijfswaarderingen beïnvloedt, is het alleen maar verstandig om de zaken wat voorzichtiger aan te pakken.
Meer risico vereist uitgebreidere due diligence
Volgens een onderzoek van Intralinks naar het sentiment onder dealmakers verwacht 33 procent van de dealmakers in de EMEA dat due diligence zowel in tijd als in complexiteit zal toenemen.
Sommige adviseurs hebben deze veranderingen in due diligence al opgemerkt, vooral op het gebied van risicomijding aan de buy-side. Jarmo Kuusivuori, CEO van het Finse fusie- en overnameadviesbureau Wolfcorner, zegt dat veel kopers hun voorwaarden hebben aangescherpt om meer deals te kunnen sluiten. "Het is een ingewikkelde situatie, maar we geloven nog steeds dat we de deals in de pijplijn kunnen sluiten. Soms betekent dat dat we een wijziging van de voorwaarden moeten accepteren of andere oplossingen moeten vinden. De juiste oplossing verschilt van deal tot deal."
"Aangezien de kosten van lenen duurder zijn geworden en de inflatie hoog blijft, zien we een toenemende druk om waarderingen te rechtvaardigen wanneer marges onder druk staan en bedrijfskosten zijn gestegen. Dit komt vooral voor wanneer overeengekomen aankoopprijzen gebaseerd zijn op prestatieverwachtingen die waarschijnlijk niet gehaald zullen worden." Zegt John Braithwaite, Managing Director bij Unloq.
"Het zorgt voor meer discussies tijdens het due diligence proces, en als beide partijen zich uiteindelijk blijven inzetten voor de transactie, kan het nog steeds een gunstige uitkomst betekenen voor alle betrokkenen."
Het is dus niet zo dat deals niet gesloten kunnen worden. Het is gewoon zo dat ze een andere aanpak vereisen.
ESG-factoren verlengen due diligence
Naast economische zorgen zijn er ook andere factoren die bijdragen aan een langer due diligence-proces. Dit zijn het soort trends die minder te maken hebben met economische volatiliteit en meer met het sentiment van consumenten en bedrijven.
Zo beginnen de groeiende trends op het gebied van ESG-investeringen (Environmental, Social en Governance) ook steeds vaker door te dringen in de wereld van fusies en overnames. Dit zorgt er ook voor dat fusie- en overnameadviseurs hun due diligence-proces uitbreiden, omdat er meer doorlichting nodig is om goed bestuur op deze drie assen te garanderen.
ESG due diligence bevindt zich nog in de beginfase, maar naarmate het zich verder ontwikkelt, kun je verwachten dat het due diligence proces daardoor langer wordt. In het verleden werd ESG slechts 25 procent van de tijd overwogen. In de toekomst verwachten dealmakers echter dat het 48 procent van de tijd een belangrijke overweging zal zijn. Dat betekent dat bijna de helft van de deals tussen buy-side en sell-side naar verwachting langer zullen duren.
Hoewel een langer due diligence-proces als gevolg van ESG op de korte termijn als vervelend kan aanvoelen, zijn veel beleggers en adviseurs het erover eens dat bedrijven met een ontwikkelde ESG-strategie de komende jaren alleen maar aantrekkelijker zullen worden.
De voordelen van deals sluiten in een economische dip
Het ruige economische landschap mag er dan wel voor zorgen dat adviseurs en bedrijven de luiken dichtslaan, maar dat betekent niet dat er geen deals worden gesloten. In feite kan het sluiten van deals tijdens een economische dip ongelooflijk voordelig zijn voor bedrijven, ook al klinkt dat contra-intuïtief. Daarom moeten organisaties manieren vinden om de huidige economische omstandigheden te benutten bij hun lopende fusies en overnames.
Zoals we in ons artikel over fusies en overnames in tijden van laagconjunctuur hebben uitgelegd, kunnen deals in tijden van laagconjunctuur tot de meest succesvolle behoren. Dit is deels te danken aan het feit dat moeilijke economische omstandigheden nieuwe kansen creëren voor kopers als het gaat om rendement en groei.
Dealsuite maakt het sourcingproces efficiënter door een overzicht te bieden van deals op de markt. Bovendien helpt de slimme matchmaking-functie je deals te vinden die aan jouw criteria voldoen.
Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Dealsuite en blijf op de hoogte van onze nieuwste artikelen.