De stijgende inflatie en rente zorgen voor risico-averse kopers

Lees het artikel :

Er is geen twijfel dat de marktomstandigheden momenteel moeilijk zijn. De inflatie en de hogere rente maken het moeilijker om financiering aan te trekken en de zwakke macro-economische vooruitzichten zorgen voor nog meer onzekerheid.

De financieringsomstandigheden hebben impact op transacties

Jarmo Kuusivuori, CEO van het Finse M&A-advieskantoor Wolfcorner, zegt dat kopers voorzichtiger zijn geworden. “Private equity-partijen willen graag dat de bedrijven in hun portefeuille een gedeelte van hun financiering van de banken krijgen, en dat wordt op dit moment steeds lastiger,” zegt hij. “Het kost in ieder geval meer tijd om transacties af te ronden, doordat bedrijven op zoek moeten naar alternatieve kredietverleners.”

Wolfcorner is gespecialiseerd in de informatie- en communicatietechnologiesector in Scandinavië, maar werkt ook met klanten uit andere sectoren, zoals de media, hotels, dienstverlening en marketing. De beschikbaarheid van financiering heeft impact op bedrijven in alle sectoren, en de rente wordt door de centrale banken nog steeds verder verhoogd als reactie op de inflatie.

Finland is hierbij geen uitzondering. In november en december behaalde de inflatie een recordhoogte van meer dan 9% en ook in maart lag de inflatie nog steeds op een hoog niveau, van 7,9%. De consumentenprijzen stegen in heel 2022 met 7,1%; de hoogste stijging op jaarbasis sinds begin jaren '80.

Dealsuite onderzocht de impact van de inflatie en de rente op de beschikbaarheid van financiering binnen de M&A-markt. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat in de hele DACH-regio, het VK en Ierland, de Benelux en Frankrijk adviseurs aangeven dat de beschikbaarheid van financiering 10% tot 41% lager ligt als gevolg van de oplopende rente en inflatie.  

Maar het vinden van financiering is niet het enige probleem. Kuusivuori geeft aan dat kopers ook de voorwaarden aanscherpen om meer garanties te verkrijgen dat een transactie niet wordt afgeblazen.

“Het zijn zeker lastige omstandigheden, maar we denken nog steeds dat we de transacties die in de pijplijn zitten kunnen afronden,” zegt hij. “Dit betekent wel dat we soms akkoord gaan met een aanpassing van de voorwaarden, of andere oplossingen moeten vinden. De juiste oplossing verschilt per transactie, maar we hebben veel mogelijkheden tot onze beschikking.”

Hoe Wolfcorner zijn netwerk heeft uitgebreid met Dealsuite

Hoewel de huidige inflatiedynamiek grotendeels wereldwijd plaatsvindt, kunnen M&A-adviseurs hun kansen op het succesvol sluiten van transacties wel vergroten door hun netwerk uit te breiden. Om de beste biedingen te krijgen is het belangrijk zoveel mogelijk kopers te bereiken, en dan vooral internationale partijen.

Dit is een aanpak die ook door Kuusivuori is omarmd. Vandaag de dag houdt Wolfcorner zich niet alleen bezig met transacties waarbij Finse partijen betrokken zijn, maar heeft het bedrijf ook internationaal een reputatie opgebouwd als techspecialist. “Eind vorig jaar hebben we een Zweeds en Vietnamees bedrijf verkocht aan een bedrijf uit Zwitserland,” zegt hij. “Ik was de enige Fin die betrokken was bij die transactie.”

Als ervaren lid van Dealsuite zegt Kuusivuori dat het platform Wolfcorner heeft geholpen om nieuwe koperscontacten op te bouwen binnen de private equity- en venture capital-sector. “We kondigen onze verkoopmandaten op het platform aan, zodat we alle potentiële koopkandidaten kunnen bereiken en ons netwerk kunnen uitbreiden,” zegt hij.

Met Dealsuite ontvangen M&A-professionals de directe contactgegevens van duizenden M&A-adviseurs rechtstreeks op hun scherm, waardoor de kans om de juiste tegenpartij te vinden groter wordt en er geen transacties worden gemist.

De oplopende rente en inflatie hebben niet alleen impact op de beschikbaarheid van financiering en de voorwaarden van transacties, maar kunnen ook effect hebben op de waardering van een bedrijf. Meer informatie hierover is te lezen in ons artikel Welk effect hebben de hogere rente en de inflatie op bedrijfswaarderingen?

New call-to-action

Gerelateerde artikelen