M&A steeds populairder

Lees het artikel :

Waarom kleine bedrijven actiever worden in M&A

Dat bedrijven fuseren en elkaar overnemen is niets nieuws, maar M&A als discipline werd pas in de jaren tachtig geboren, toen marktliberalisering en technologische vooruitgang het tijdperk van de megadeal inluidden. Er ontstond een ecosysteem met corporate M&A, M&A-advieskantoren en private equity die bedrijven hielpen dominantie in hun sector te bereiken. Het was een brutale, adrenaline-gedreven wereld waarin het motto luidde dat groter altijd beter was.

Naast de deals in de krantenkoppen vonden er in het middensegment steeds meer transacties plaats. De meest pro-actieve spelers gebruikten M&A als strategisch instrument om zo de concurrentie voor te blijven.. Maar waar de grote multinationals toegang hadden tot geavanceerde technologie om het sluiten van deals te faciliteren, waren deze voor het middensegment niet beschikbaar of simpelweg niet rendabel. Dit is snel aan het veranderen. De digitale revolutie zorgt voor een democratisering van technologie, waardoor strategische fusies en overnames nu ook toegankelijk zijn voor het MKB en advieskantoren gespecialiseerd in het MKB.

De grootste uitdaging voor zowel grote als kleine bedrijven is om flexibel te reageren op veranderende technologie. Grote M&A-deals zijn vaak pyrrusoverwinningen die weliswaar marktdominantie opleveren, maar tegelijkertijd een technologische schuld met zich meebrengen, het bedrijf vertragen, flexibiliteit beperken en voor meer kwetsbaarheid zorgen.

Het motto is in toenemende mate ‘klein is fijn’. De focus verschuift zich dan ook steeds meer van megadeals naar fusies en overnames in het lagere en middensegment van de markt. In het Verenigd Koninkrijk waren in 2018 de 25 grootste M&A-deals goed voor 69% van de totale waarde; in 2019 daalde dit percentage tot 66%, terwijl het in 2020 op 50% lag.

Wat M&A-activiteit betreft, was 2020 geen uitzondering. In de eerste maanden van de lockdown vielen de fusies en overnames sterk terug omdat bedrijven een afwachtende houding aannamen. Deze houding was echter van korte duur omdat Covid de (onverwachte) tekortkomingen in technologie en bedrijfsprocessen aan het licht stelde.

“COVID-19 gaf bedrijven een uitzonderlijke blik in hun toekomst en veel van hen waren niet tevreden met de vooruitzichten”, stelt Brian Levy, Global Deals Industries Leader, Partner, PwC VS. “Een versnelling van de digitalisering en transformatie van de bedrijfsvoering werd onmiddellijk een topprioriteit, met fusies en overnames als de snelste manier om dat te realiseren, waardoor er een zeer concurrerend landschap voor de juiste deals ontstond.”

Technologie is een belangrijke drijfveer achter de sterke toename in fusies en overnames. Daarnaast is het voor bedrijven ook een middel om de juiste deal te vinden. Dit is vooral een uitdaging voor MKB-bedrijven omdat het aantal potentiële targets (of kopers) in dit segment zo groot is. Bedrijven met grote M&A-afdelingen zetten routinematig 8 tot 10 mensen in om op zoek te gaan naar de juiste overname en MKB-bedrijven kunnen hier onmogelijk tegenop – maar dat hoeft inmiddels ook niet meer. Platformen zoals dealsuite.com geven deze bedrijven een realtime overzicht van ter markt komende transacties, waardoor ze meer kansen kunnen spotten en meer en betere deals kunnen sluiten.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere redenen waarom het MKB technologie gebruikt om een meer proactieve houding aan te nemen, waaronder:

  • Digitalisering vervaagt de grenzen tussen bedrijven. Covid-19 benadrukte het feit dat ieder bedrijf nu ook een technologiebedrijf is. Dit betekent dat ogenschijnlijk ongerelateerde bedrijven onverwachte synergieën kunnen opleveren. Private equity vindt het leuk om deze verborgen verbanden te ontdekken en te benutten, maar intuïtie is niet genoeg: je hebt een volledig overzicht en begrip nodig van wat er op de markt beschikbaar is.
  • Technologie verandert transactiestructuren. De aankoop van 100% van de aandelen is niet langer de standaardkeuze omdat dealstructuren steeds diverser worden. Digitalisering maakt M&A-engineering innovatiever en daarmee toegankelijk en rendabel voor het MKB.
  • M&A-criteria worden diverser. Duurzaamheid is een belangrijk thema nu veel bedrijven delen van hun bedrijf afstoten die niet aan ESG-criteria voldoen of op zoek gaan naar overnamekandidaten die dat wel doen. Als bedrijven niet kunnen filteren op ESG-criteria – of het moeilijk maken voor potentiële kopers om die van hen te controleren – wordt het vinden van de juiste deal een tijdrovende en frustrerende klus.
  • De binaire keuze ‘te koop/niet te koop’ bestaat niet meer. Big data en technologie hebben van elk bedrijf een target gemaakt, of ze er zich bewust van zijn of niet. In de zoektocht naar rendement profiteren grotere bedrijven van de lage rentetarieven om MKB-bedrijven op te kopen als een vorm van treasury management. Dergelijke bedrijven kunnen profiteren van sourcingtechnologie om te ontdekken wat er op de markt beschikbaar is. Andersom kunnen MKB-bedrijven tools als Dealsuite ook gebruiken om zichzelf als aantrekkelijk doelwit te positioneren.


In een snel veranderende wereld is het belangrijker dan ooit om goed voorbereid te zijn, toegang tot de beste informatie te hebben en snel en besluitvaardig te kunnen handelen. De professionele M&A-wereld weet dit maar al te goed en gebruikt al decennialang technologie om zo een voorsprong op hun concurrenten te behouden. Voor kleinere bedrijven zijn fusies en overnames net zo goed een kwestie van overleven, waarbij ook zij steeds vaker gewapend zijn met de juiste technologie om te kunnen concurreren met de grotere spelers.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen

Vergroot uw netwerk. Vind meer deals

book a demo.