MKB-bedrijven zorgen voor een opleving in grensoverschrijdende fusies en overnames

Lees het artikel :

Of u nu een bedrijfsbezit wilt verkopen of uw portefeuille wilt uitbreiden, het is verstandig om het net zo breed mogelijk uit te werpen. Grensoverschrijdende fusies en overnames kunnen toegang tot nieuwe markten geven, tot betere waarderingen leiden en helpen de kosten te verlagen.

Volgens sommige analisten stabiliseert de inflatie, hebben de rentetarieven misschien hun piek bereikt en zorgen kleinere bedrijven met toegang tot liquide middelen voor een opleving in fusies en overnames in het middensegment van de markt. Het kan echter moeilijk zijn om kansen buiten eigen landsgrenzen te vinden. Daarom zien internationaal actieve M&A-adviesgroepen zoals Dealbridge een toename in grensoverschrijdende M&A-activiteit.

Ondanks enkele positieve signalen is de economische situatie nog steeds onrustig, wat betekent dat extern advies van hoge kwaliteit van cruciaal belang is om grensoverschrijdende deals tot een goed einde te brengen.

Een netwerk van betrouwbare adviseurs

Het in Wenen gevestigde netwerk brengt ervaren onafhankelijke advieskantoren voor fusies en overnames samen in 10 Europese landen, die voornamelijk adviseren over grensoverschrijdende transacties. Elk kantoor is een aparte juridische entiteit die bestaat uit lokale specialisten met sterke relaties en expertise in hun thuismarkt.

Voor klanten van Dealbridge kan deze mogelijkheid om gebruik te maken van een grensoverschrijdend netwerk leiden tot veel betere en snellere resultaten.

"Bij projecten aan de sell-side is het natuurlijk interessanter om zowel naar binnenlandse als buitenlandse markten te kijken, omdat het aanbod van kopers zo veel groter is", zegt Simon Fabsits, partner bij Dealbridge in Liechtenstein, die van daaruit de Duitstalige regio bestrijkt.

"We zien veel sell-side projecten van onze collega's uit het hele netwerk omdat we midden in de DACH-regio zitten, waar we zeer goede toegang hebben tot gerenommeerde financiële sponsors en strategische kopers, wat in sommige andere landen niet het geval is."

Buy-and-build strategieën stimuleren concurrentie

Aan de buy-side zoeken financiële sponsors en strategische investeerders steeds vaker de hulp van internationaal actieve M&A-boutiques zoals Dealbridge om kansen te vinden in buitenlandse markten. De CEE-regio is bijvoorbeeld de thuisbasis van veel interessante bedrijven in ambitieuze sectoren en kopers kunnen te maken krijgen met minder rivaliserende bieders die de prijzen in die regio's opdrijven.

"De markt voor goede bedrijven is extreem competitief", zegt hij. "Veel investeerders hebben vergelijkbare investeringsprofielen - ze zijn op zoek naar bedrijven met een aanzienlijke EBITDA, stabiele kasstromen, positieve marges en een concurrerend product- of dienstenaanbod."

Bedrijven met een dergelijk profiel trekken veel belangstelling en dus hoge waarderingen, vooral in de DACH-markt waar financiële sponsors het meest actief zijn. Om een betere waarde te vinden, kijken kopers ook naar mogelijkheden verder weg - met de hulp van ervaren en internationaal verbonden fusie- en overnameadviseurs.

Deze strategie wordt ondersteund door ons eigen onderzoek naar fusies en overnames in de middenmarkt.

"Een vergelijking van Ebitda-multiples tussen verschillende landen benadrukt de voordelen van grensoverschrijdende deals", aldus Dealsuite's M&A Monitor. "Het kan bijvoorbeeld voordelig zijn om een bepaald bedrijf in het buitenland aan te kopen, of om een bedrijf te verkopen aan een internationale koper."

Betere multiples... en nog veel meer

Lagere waarderingen zijn niet de enige motivatie om op zoek te gaan naar grensoverschrijdende deals. Investeerders streven volgens Deloitte ook grensoverschreidende fusies en overnames na om hun portefeuille te diversifiëren, om gunstigere regelgeving te krijgen en om belastingstructurering en kostensynergieën te realiseren.

Uit een recente studie van PwC blijkt zelfs dat portefeuillediversificatie de kans op een positief rendement voor aandeelhouders verdubbelt, terwijl deze kans voor beursgenoteerde bedrijven vervijfvoudigt.

Verkopers worden gemotiveerd door meer dan alleen de prijs. Veel verkopers willen er zeker van zijn dat hun bedrijf naar een koper met lange termijn visie gaat, in plaats van naar een financiële investeerder met een horizon van drie of vier jaar. De dealvoorwaarden van een transactie kan ook van invloed zijn op de voorkeur van de koper, zoals earnouts en leningen aan verkopers.

Wat sectoren betreft, zegt Fabsits dat software en IT en gezondheidszorg en medische technologie momenteel de meest gewilde investeringen zijn.

Hoe Dealbridge haar netwerk uitbreidt

Dealbridge gebruikt Dealsuite om klanten te helpen hun voordeel te behalen uit grensoverschrijdende kansen en om deze informatie effectief te delen binnen het netwerk. Alle mandaten binnen Dealbridge worden gedeeld via het platform, zodat iedereen gemakkelijk kan zien wat er beschikbaar is binnen het netwerk.

"Voor het gebruik van Dealsuite, waren we afhankelijk van onze eigen oplossing voor de communicatie van dealmandaten binnen ons netwerk," zegt Fabsits. "Dealsuite is voor ons logischer dan een intern platform voor het delen van deals, maar we gebruiken het ook op meerdere andere fronten."

Dealsuite also allows Dealbridge to connect to an external network of M&A professionals around the world.

Met Dealsuite kan Dealbridge ook in contact komen met een extern netwerk van M&A-professionals over de hele wereld.

"Dit is heel belangrijk voor ons," zegt hij. "We hebben via Dealsuite relaties opgebouwd met M&A-adviesbureaus van over de hele wereld, dus het is als een uitbreiding van ons eigen netwerk. We kunnen ook zien welke deals er plaatsvinden, wat ons belangrijke informatie geeft over wat er op dit moment gaande is in de markt, en we kunnen ook onze eigen deals plaatsen om de kopersratio te verhogen."

Begin vandaag nog met het vinden van grensoverschrijdende deals

Dealsuite is Europa's toonaangevende M&A-platform en is actief in meer dan 50 landen. 

Boek vandaag nog een demo en ontdek hoe Dealsuite u kan helpen bij het vinden van relevante grensoverschrijdende deals met behulp van het slimme match-making algoritme.

New call-to-action

Gerelateerde artikelen